Kartoffelsupper

Kartoffelsupper

 
Kartoffelsuppe
Nem kartoffelsuppe
Grøn kartoffelsuppe
Tips

 

Kartoffelsuppe

Tid: 40 min. I alt: 1¼ time. 4-6 portioner
# Ingredienser
75 g usaltet flæsk u/ben / spæk
1 løg
2 gulerødder, ca. 150 g
¼ selleriknold, ca. 200 g
1 porre
5-6 store kartofler, ca. 400 g
20 g smør
1½ l oksebouillon/grundsuppe
salt, friskkværnet hvid peber

 
1 te-filterpose med:
4 tørrede enebær, 1 laurbærblad, 1 kvist frisk sar eller ¼ tsk tørret og
1 strimmel gul citronskal

 
TILBEHØR: Brunede løg og flødepeberrod.

 
* Tilberedning
Skær flæsket i terninger. Hak løget. Rens alle grønsagerne.
Skær gulerødder, selleri og kartofler i små terninger.
Skær porren i skiver, brug mest muligt også af den grønne top.
Læg krydderier og citronskal i en tepose.
Bind for den med bomuldsgarn og lad en lang tråd hænge ved.
Svits flæsket i en tykbundet gryde, til det er gyldent og gennemstegt.
Tag det op. Svits det hakkede løg. Tilsæt evt. smør.
Svits derefter alle urterne sammen med løget.
Hæld suppe ved og læg »teposen« i gryden, med tråden hængene ud over kanten.
Kog suppen under låg 20-30 min, til grønsagerne er møre.
Fjern teposen. Smag suppen til. Drys flæsket i suppen.

 
SERVERING:
Byd brunede tynde løgskiver (stegt i olie) og
evt. flødeskum smagt til med friskrevet peberrod til suppen.
Flødepeberroden skal helst stå ½ time i fryseren, før den serveres.
 

Nem kartoffelsuppe

#
400 g skrællede kartofler
1 gulerod
2 porrer
2 løg
1 suppevisk
1½ l hønsebouillon.
*
Kartofler, løg og gulerod skæres i terninger.
Det grønne fra porrerne skæres fra, snittes og blandes med urter.
Den hvide del gemmes. Alt koges i hønsebouillon med visk i ca. ½ time.
Visken fjernes. Suppen afkøler lidt og findeles i blender eller gnides gennem en sigte.
Varmes i gryden og tilsættes porrerne skåret i tynde ringe.
Suppen koger 5-6 min og smages til.
Ønskes suppen mere fyldig, kan der tilsættes ristede pølseskiver, ristede
baconterninger, strimler af hamburgerryg, og man kan evt. byde fin klippet purløg til.

 

Grøn kartoffelsuppe

#
700 g kartofler
2-3 lag kørvel eller, evt. 50 g frossen
1 porre
1¼ l hønsebouillon
saft af ½ citron
2 dl hvidvin (kan erstattes af mælk)
salt, peber
1 dl fløde.
*
Skær kartofler og porre i små stykker.
Kog dem sammen med 2 lag kørvel i hønsebouillon i ca. ½ time.
Afkøl suppen lidt, findel den på blender eller gnid den gennem en sigte.
Varm suppen i gryden.
Smag den til med citronsaft, salt, peber, evt. hvidvin.
Tilsæt hakket kørvel i serveringsøjeblikket.
Hæld suppen i terrin. Hæld fløden i og rør en gang rundt.

 
Variationer af grøn kartoffelsuppe:
Udskift kørvel med brøndkarse, ca. 200 g, salat 250-300 g eller spinat 250 g.
Hvidvin kan helt udelades af de nævnte variationer eller erstattes med mælk.

 

Tips

Purerede kartoffelsupper kunne kaldes »supper uden ende«.
Man kan blande næsten alle grønsager, man har ved hånden, med kartofler.
Det kan være rester af kogte grønsager, alle rodurter, løg, tomater, kort sagt:
næsten alle grønsager. Intet i køleskabets grønsagsskuffe behøver gå til spilde.
Så godt som alt kan bruges, lidt eller meget.
Hver gang fremkommer en »ny« suppe, som kan drysses med hakket kryddergrønt
eller serveres med fyld i form af snittede grønsager eller kød, som
nævnt under Nem kartoffelsuppe.

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙