
Tid: 30 min. I alt: 1¼ time. 4-6 portioner
# Ingredienser
750 g melede kartofler
½ selleri
2-3 porrer
2 løg
25 g smør
Krydderbuket:
1 laurbærblad
1 lille bundt persille
1 stor kvist timian
ca. 1½ liter suppe (vand med bouillonterning)
ca. 1 dl piskefløde
Pynt:
8 skiver maskinskåret bacon
fintklippet purløg
* Tilberedning
Skræl kartofler og selleri. Skær begge dele i mindre
stykker.
Rens porrerne og skær dem i tynde ringe.
Læg de grønne porreringe i koldt vand og gem dem til senere.
Læg de hvide porreringe i en gryde sammen med kartofler,
selleri, finhakkede løg og smør.
Lad grønsagerne snurre lidt, uden at brune.
Bind krydderbuketten sammen og læg den i gryden. Tilsæt
suppen.
Dæk gryden med låg og kog suppen ved svag varme, indtil alt
er mørt.
Fjern krydderbuketten.
Gnid suppen gennem en sigte eller findel den i en blender ad
2-3 gange.
Hæld suppen tilbage i gryden. Tilsæt fløde og de grønne
porreringe.
Kog suppen igennem, indtil porrerne er møre. Smag til med
salt og hvid peber.
Spæd eventuelt suppen op med vand, hvis den virker for tyk.
Klip baconen i små stykker på tværs.
Rist dem på en tør pande og læg dem på fedtsugende papir.
SERVERING:
Hæld suppen i en terrin eller stor skål og drys bacon og fintklippet
purløg over.
VARIATION:
Kold kartoffelsuppe:
500 g skrællede kartofler
2-3 porrer og 2 store løg snittes fint og koges i ca. 1¼
liter hønsebouillon eller vand med hønsebouillonterning.
Når alt er mørt, pureres suppen gennem en sigte og smages
til med salt og hvid peber.
Sættes til afkøling. Når suppen er kold, røres 1-2 dl
piskefløde i den.
Suppen stilles i køleskabet, så den kan blive iskold.
Fordel suppen i bouillonkopper eller små skåle og drys en
blanding
af finhakket kørvel og fintklippet purløg over.
VARIATION AF PYNT:
I stedet for purløg kan andet kryddergrønt drysses over den
varme kartoffelsuppe.
Fx basilikum, persille, merian eller brøndkarse.
I stedet for bacon drysses fine skinke- eller tungestrimler
over.
TIPS:
Kog altid kartoffelsuppe uden salt, så moser kartoflerne
nemmere ud.
Opdateret: 14/09/2025