
Kørvelsuppe
Porresuppe
Løgsuppe
Bladsellerisuppe
Fransk løgsuppe
Hvidløgssuppe
Kørvelsuppe
Tid: 10 min. I alt: 20 min. 4 portioner
# Ingredienser:
1½ l hønsebouillon
200 g fine ærter, evt. frosne
2 spsk mel
friskkværnet peber, evt. salt
3 lag kørvel eller ca. ½ pk frossen
TILBEHØR: Smilende æg, evt. flute.
* Tilberedning:
Kog ærterne 5 min i suppen. Ryst mel og lidt vand til en
jævning.
Pisk den i suppen. Lad den koge 2 min. Sluk for suppen.
Tilsæt friskhakket kørvel. Kørvel må ikke koge.
Anvendes frossen kørvel, tilsættes det uoptøet, og der
røres, til det er opløst.
Derefter slukkes for suppen.
SERVERING:
Læg et halvt smilende æg i hver portion og byd flute til.
Porresuppe
4 pers.
# Ingredienser:
4-6 porrer, ½ kg rensede
1 hakket løg
25 g smør
2 spsk mel
1½ l hønsebouillon
suppevisk
4 spsk løse ris
evt. 1 dl tør hvidvin
evt. 1 dl fløde
hakket persille.
* Tilberedning:
Skær de rensede porrer i skiver. Brug mest muligt af den
grønne top.
Hak løget. Damp begge dele i smør, til grønsagerne falder
sammen.
Drys melet over og rør, til det er opsuget.
Tilsæt bouillon lidt efter lidt under omrøring. Tilsæt suppevisk
og ris.
Kog suppen 15-20 min. Fjern visken.
Smag suppen til med salt, hvid peber og hvidvin. Tilsæt evt.
fløde.
Drys evt. hakket persille over.
Løgsuppe
Laves på samme måde som porresuppe, blot skal forholdet ombyttes.
Bladsellerisuppe
Laves på samme måde som porresuppe, blot udskifter man
porrer med snittet bladselleri.
Den må kun koge 8-10 min. Suppenudler kan tilsættes i stedet
for ris - eller fyld udelades helt. Begge supper kan fryses.
Fransk løgsuppe
4-6 pers.
# Ingredienser:
750 g løg
50 g smør
1½ l oksebouillon
salt, peber
suppevisk
1-2 dl tør hvidvin
4-6 skiver formfranskbrød
2 dl revet gruyere eller danbo-ost.
* Tilberedning:
Skær løgene i meget tynde skiver. Damp dem klare i smør.
Tilsæt bouillon og visk. Kog suppen ca. 20 min under låg.
Smag den til med salt, peber og hvidvin.
Fordel suppen i ovnfaste portionsskåle og
læg en skive franskbrød drysset med revet ost over suppen.
Gratiner suppen på øverste rille i ovnen ved 250-275°C, til
osten er gylden.
Man kan også hælde al suppen i et ovnfast fad og lægge alle
brødskiverne over,
hvorefter der gratineres. Suppen kan smages til med cognac i
stedet for hvidvin.
Kan fryses og gratineres efter optøning.
Hvidløgssuppe
6 pers.
# Ingredienser:
6-8 store fed hvidløg skåret i tynde skiver
30 g smør
4 flåede, udkernede, hakkede tomater
friskkværnet peber
1¼-1½ l kraftig hønsebouillon
3 æggeblommer
1-2 spsk rødvinseddike
3 meget stiftpiskede hvider.
* Tilberedning:
Damp hvidløgsskiverne i fedtstof ved svag varme i 5 min uden
at de tager farve.
Tilsæt tomater, salt og peber og lad det snurre ved svag
varme 5 min.
Hæld bouillon på og lad suppen koge 15 min.
Pisk æggeblommerne med vineddike i en varm serveringsskål.
Hæld den kogende suppe over under konstant piskning.
Rør de stiftpiskede hvider i den gloende varme suppe.
Server omgående med ristet brød.
Opdateret: 03/11/2025