Krydderurter og grønsager

Krydderurter og grønsager 

 
GRØNSAGSGRYDE.
Læg følgende grønsager lagvis i en gryde:
250 g grønne og/eller gule bønner
skiver af 4 løg
3 gulerødder
2 courgetter
buketter af ½ blomkål
5 tomater skåret i både
strimler af 1 peberfrugt.

 
Drys salt, peber og 2 fed knust hvidløg mellem lagene og
hæld ca. 4 dl tynd bouillon eller vand over.
Læg en visk af persille, løvstikke og citronmelisse i gryden og
kog grønsagerne under låg i 15-20 min.
Kan serveres med iskoldt yoghurt og groft brød eller
som tilbehør til farsretter, stegt fisk, kylling m.m.
En eller flere grønsager kan udelades eller erstattes af andre.

 
SOMMERGRYDE.
Kog 100 g pillede skalotteløg med 10 nye gulerødder, evt. halveret,
i 1 dl hvidvin eller vand med citronsaft samt
400 g fuldmodne flåede tomater skåret i både, 1 spsk hakket basilikum og
1 bundt rosmarin eller timian, salt og peber samt evt.
2 fed hakkede hvidløg i 10-15 min. under låg.
Tilsæt evt. 250 g friskbælgede eller dybfrosne ærter de sidste 3 min af kogetiden.
Drys hakket persille over.
Server retten som vegetarret med halve smilende æg og groft brød eller
som tilbehør til kylling, lam, hamburgerryg m.m.

 
ÆRTER MED BASILIKUM.
500 g friskbælgede eller dybfrosne ærter dampes 4-5 min i ½-1 dl vand,
25 g smør samt lidt salt. 1 spsk basilikumblade tilsættes og dampes med 1 min.
Serveres til kød, fisk, lever og fjerkræ.

 
MAJROER MED LØVSTIKKE.
500 g små skrællede majroer koges i velsaltet vand ca. 12-15 min.
Hældes til afdrypning. Varmes med 25 g smør, ½ dl majroevand,
1 spsk finthakket løvstikke og 2 spsk hakket persille.
Serveres som forret med en skive skinke eller
som tilbehør til røget kød, fisk, fjerkræ.

 
TIPS

 
KARTOFLER OG KRYDDERURTER
kan varieres i det uendelige. Råstegte, brasede og hele ristede
kartofler kan drysses med en eller flere krydderurter mod slutningen
af stegetiden.

 
NYE KARTOFLER
kan koges med dild, fennikel, salvie, mynte, afhængig af,
hvad de skal serveres til.

 
KARTOFFELMOS
kan smages til med kryddergrønt og

 
HALVE BAGTE KARTOFLER
pensles enten med krydderolie, eller med smør og drysses
med fx rosmarin, timian eller løvstikke.

 
BØNNER og ÆRTER
kan koges med sar.

 
PORRER og GULERØDDER
kan koges med timian,

 
COURGETTER og skrællet SALATAGURK
skåret i skiver smørdampes med estragon.

 
AUBERGINE
tykke skiver koges 5 min, afdrypper, ristes gyldne i olie,
lægges i et fad og belægges med pisket krydderurtesmør.
Gratineres nederst i ovnen under grill i ca. 4 min.

 
BLOMKÅLSBUKETTER kogte og halve TOMATER, kogt
BROCCOLI kan gratineres på samme måde med pisket krydderurtesmør.

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙