Tilbehør til supper

Tilbehør til supper

 
Eksempler på tilbehør: Brødterning, kødboller, melboller, reven ost,
krydderurter, flute, miniflute, osteboller, se hele udvalget her og
klik på det du ønsker:

 
Melboller
Kødboller
Dyreboller
Svampeboller
Kuvertbrød
Flute
Skinkeflute
Grove flutes
Mini-flute
Osteboller
Ostebrød
Ristede brødterninger
Hvidløgsterninger
Andre slags tilbehør

 

Melboller

# Ingredienser:
40 g smør
1 dl suppe eller vand
1 dl mel (60 g)
2½-3 æg
½ tsk salt.

 
* Tilberedning:
Bring smør og suppe i kog.
Tilsæt alt melet på en gang ved konstant omrøring med en grydeske.
Tag afbagningen af varmen, når den slipper ske og gryde.
Lad den afkøle lidt.
Pisk et æg sammen ad gangen. Tilsæt ægget lidt efter lidt.
Rør godt mellem hver tilsætning af æg. Brug helst elhåndpisker.
Pas på, at dejen ikke bliver for flydende. Tilsæt salt.
Bring en gryde eller sauterepande med stor overflade i kog med saltet vand.
Sæt en kande med koldt vand parat samt en skål med koldt vand og en hulske.
Tag gryden af varmen.
Dyp en teske i det kogende vand og form bollerne med den.
Tilbered kun et lag boller ad gangen. Sæt dem over varmen.
Hæld lidt koldt vand i gryden, når vandet når kogepunktet.
Gentag dette tre gange.
Tag bollerne op med hulske og læg dem i koldt vand.
Derefter til afdrypning i et dørslag.
Læg bollerne i den varme suppe lige før serveringen.
De må ikke koge. Egnet til frysning 4 mdr.

 
TIPS
Det er hurtigst at fylde dejen på en plastpose uden læg.
Pres dejen godt sammen i posen og luk med en knude. Klip et hjørne af.
Dyp en bordkniv i det kogende vand.
Pres lidt dej frem og snit det af. Koges som beskrevet.
De bliver ikke helt runde, men som på billedet.
Men de er hjemmelavede - og det er det der gør den store forskel.

 

Kødboller

# Ingredienser:
250 g hakket oksekød, hakket 2-3 gange
250 g hakket flæskekød, hakket 2-3 gange
1 mellemstort fintrevet løg
2 æggehvider eller 2 små æg
salt, friskkværnet peber
3-4 spsk mel
1½-2½ dl bouillon eller mælk.

 
* Tilberedning:
Rør farsen sammen.
Sæt vandet over i en sauterepande eller stor gryde.
Bring det i kog og tilsæt salt og evt. 1 løvstikkeblad.
Dyp en teske i vandet og form bollerne med ske og hånd.
Kog bollerne 3-4 min. Tag dem op med hulske.
Læg dem til afdrypning i en sigte.
Velegnet til frysning, holdbarhed ca. 4 mdr.

 

Dyreboller

# Ingredienser:
Udskift flæskekød med hakket dyrekød eller
stegt dyrekød findelt på foodprocessor eller gennem kødmaskine.
Krydres med merian og 1 knsp enebær. Ellers som ovenstående.

 

Svampeboller

# Ingredienser:
45 g smør
1 dl suppe
10 brune champignon eller kantareller

  • blendet med suppe til tynd pasta

65 g mel
salt
3 æg.

 
* Tilberedning:
Laves som melboller, blot med svampepasta.
Har en trist farve, men smager vildt godt i vildtsupper.

 

Kuvertbrød

# Ingredienser:
15 g gær
1½ dl lunken vand
50 g blødt smør, ikke smeltet
1 æg
½ tsk salt
ca. 5 dl mel

 
Pensling: Sammenpisket æg.
Evt. pynt: Groft salt, revet parmesanost.

 
* Tilberedning:
Udrør gæren i lunken vand.
Tilsæt blødt smør, æg, salt og mel lidt efter lidt - så meget, dejen kan tage.
Ælt den glat og blank. Sæt den til hævning til dobbelt størrelse 30-45 min.
Æltes igennem, så luften presses ud.
Formes til kuvertbrød, horn og gifler, strutter, knuder eller snoede kranse.
Efterhæver på plade beklædt med bagepapir i 15 min. Pensles og pyntes evt.
Bages på midterste ribbe ved 225°C i 8-10 min. Velegnet til frysning 6 mdr.

 

Flute

# Ingredienser:
50 g gær
½ l lunken vand
salt
750-800 g mel
smør og vand

 
* Tilberedning:
Læg dejen som gærdej, se Kuvertbrød.
Lad den hæve 1½-2 timer med et opvredet viskestykke over.
Æltes. Formes til 6 flutes på bagepladens bredde.
Efterhæver: ¾-1 time med fugtigt klæde over. Ridses på langs.
Bages midt i ovnen ved 250°C i 5 min. Pensles med smeltet smør.
Bages videre ved 220°C i 10-12 min.
Pensles med vand i samme øjeblik de kommer ud af ovnen.
Velegnet til frysning 6 mdr.

 
TIPS
Op til ca. 20% af melet kan udskiftes med fuldkornsmel, grahamsmel,
solsikkekerner, sesamfrø, hørfrø eller en blanding af disse.
Desuden kan tilsættes valnødder, hasselnødder, hvidløg, tørre eller
friskhakkede krydderurter.

 

Skinkeflute

# Ingredienser:
2 dl vand
20 g gær
1 tsk salt
100 g finthakket skinke eller hamburgerryg
1 bdt fintklippet purløg
350-400 g mel.

 
* Tilberedning:
Læg dejen som gærdej. se Kuvertbrød. Hæver 1 time.
Formes til 3 flutes på langs af pladen. Efterhæver 15 min. Ridses.
Bages ved 225°C i 15-20 min. Pensles efter 8 og 12 min med koldt vand.
Pensles med smeltet smør i samme øjeblik de kommer ud af ovnen.
Kan fryses 6 mdr.
Skinke kan udskiftes med revet ost.
Purløg med 1½ tsk oregano og så kaldes de osteflutes.

 

Grove flutes

# Ingredienser:
50 g gær
4 dl vand
250 g grahamsmel
1 dl solsikkekerner
250-300 g mel
salt.

 
* Tilberedning:
Laves som skinkeflute. Hæve- og bagetid ens.

 

Mini-flute

# Ingredienser:
2 dl vand
20 g gær
1 tsk salt
350-400 g mel.
smør og vand

 
* Tilberedning:
Form dejen til tynde flutes ca. som en 1 krone i diameter og 10 cm lange.
Pensles med æg efter efterhævning. Drysses med sesamfrø.
Bages midt i ovnen ved 200°C i 10-12 min.
Pensles med vand i samme øjeblik de kommer ud af ovnen.
Kan fryses 6 mdr.

 

Osteboller

# Ingredienser:
50 g gær
½ l lunken vand
salt
750-800 g mel
smør og vand

 
* Tilberedning:
Form dejen til boller. Tryk hver bolle flad med hånden.
Læg 1 spsk groftreven Cheddar-, Emmentaler- eller Svenbo ost på.
Tril igen til boller. Efterhæver.
Pensles med æg og drysses med groftrevet ost.
Bages midt i ovnen ved 200°C i 15-20 min. Kan fryses 3 mdr.

 

Ostebrød

# Ingredienser:
Smør en skive brød, helst grovbrød eller hvad du nu synes bedst om
eller har i huset. Alt undtagen rugbrød.
Læg en skive ost over eller drys med groftrevet ost 1½-2 spsk pr. stykke.

 

Ristede brødterninger

Skær daggammelt franskbrød/grovbrød i terninger.
Rist dem i olie på en varm pande. Vend hele tiden, til de er gyldne.
Læg dem straks på fedtsugende papir.
Er brødterningerne ristet ordentligt igennem, kan de, når de er kolde,
opbevares i tætsluttende dåse og sættes i køle- eller svaleskab og
holde sig ca. 1 måned.

 

Hvidløgsterninger

Laves som ovenstående.
Når man tager panden af varmen, knuses 1-2 fed hvidløg over og
man blander brødterningerne mange gange,
inden de lægges på fedtsugende papir.
Hvis man steger hvidløget med, bliver det let bittert,
brænder meget let og bliver forkullet.

 

Andre slags tilbehør

Alle slags krydderurter kan drysses i suppen eller kan serveres til.
Portionsanretninger bliver smukkere, hvis man pynter
med blomster af hjulkrone, anis, koriander, timian, citrontimian,
tallerkensmækker, basilikum og kronbladene fra morgenfruer samt blade fra krydderurter.
Desuden med smilende æg, pocherede æg, æggestand, fiskeboller evt.
tilsat frisk torskerogn uden hinder eller hakkede krydderurter.
Til selskabssupper kan man servere små vandbakkelser fyldt med flødepeberrod eller
smørdampet, hel spinat.
Til hverdag smager alle former for grovbrød, ostebrød eller brød med spegeskinke eller
en god spegepølse godt.

 


 

Opdateret: 03/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙