
VARIATIONER:
Fyldte tomater (Forrest i billedet).
Tips
Maries tomatfad. (Bagest i
billedet).
Provence tomater
Tomatsauce
Fyldte tomater
4 pers.
#
8 mellemstore tomater
2 skalotteløg eller halvt lille løg
25 g smør
1 fed knust hvidløg
salt, peber
½ tsk paprika
1-2 spsk rasp
1-2 spsk reven parmesanost
olie.
*
Skær et låg af tomaterne i den ende, der er modsat stilken.
Skrab tomatkødet ud med en ske.
Sæt tomaterne med bunden i vejret, så de kan løbe godt af.
Rist finthakket løg i smør på panden, til løgene er klare og
let gyldne.
Tilsæt de hakkede tomatlåg og indholdet fra tomaterne, knust
hvidløg og krydderier.
Kog væden lidt ind og tilsæt 1-2 spsk rasp, så fyldet virker
jævnt, men ikke bastant.
Sæt tomaterne i et oliesmurt ovnfast fad. Fordel fyldet i
tomaterne.
Drys reven parmesanost over.
Stænk hver tomat med lidt olie eller læg en lille smørklat
på hver.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 225°C i 8-10 min,
til tomaterne er gratineret.
SERVERING:
Fyldte tomater serveres som tilbehør til kød, fisk og
fjerkræ.
Tips
Tilsættes fyldet lidt hakket skinke eller grofthakkede
champignon,
serveres tomaterne som forret/frokostret.
Man kan så lægge en skive cheddar-/emmentalerost over i
stedet for
den mere kraftigt smagende parmesanost.
Maries tomatfad
4 pers.
#
½ kg fuldmodne tomater (ca. 8 mellemstore)
salt, peber
3-4 forårsløg eller 2 små løg (ca. 100 g)
1-3 fed finthakket hvidløg
2 spsk friskhakket basilikum (1-2 tsk tørret)
3-4 spsk reven franskbrødskrumme
30 g smeltet smør
1 spsk olie.
*
Tomaterne skæres i skiver og lægges taglagt i et velsmurt
ovnfast fad.
Drysses med salt og friskkværnet peber.
Forårsløg snittes meget fint eller løg hakkes og blandes med
hakket hvidløg,
finthakket basilikum og revet daggammelt franskbrød.
Grahamsbrød eller andet groft hvedebrød kan også bruges.
Det rives i foodprocessor eller råkostjern.
Denne blanding drysses over tomaterne, og
de dryppes med en blanding af smør og olie.
Gratineres på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 20 min.
Serveres som forret/frokostret eller som tilbehør til kød
eller fisk.
Provence tomater
#
4 store fuldmodne tomater
1 spsk rasp
1 spsk hakket persille
1 fed finthakket hvidløg
¼ tsk timian, evt. friske blade
½ tsk salt, lidt friskkværnet peber
olie.
*
Tomaterne halveres på tværs.
Lægges i et oliesmurt ovnfast fad med snitfladen opad.
Bland rasp, persille, hvidløg og krydderier.
Drys blandingen på tomaterne. Dryp olie over.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i 10-15 min.
Serveres som tilbehør til kød, kylling, lever.
Tomatsauce
#
1 hakket løg
1 spsk olie
1 spsk mel
2 dl bouillon eller vand
½ kg modne, gerne bløde tomater (evt. fra dåse)
1 lille reven gulerod
50 g reven selleri eller 1 stilk bladselleri
1-2 fed hvidløg
1 laurbærblad
1 kvist timian
salt, peber.
*
Svits hakket løg i olie. Tilsæt melet under omrøring.
Rør til det er opsuget og spæd op med bouillon.
Tilsæt de øvrige ingredienser og kog saucen ca. 20 min under
låg.
Fjern laurbærblad og timiankvist.
Findel saucen på en blender eller purér den gennem en sigte.
Smag saucen til og server den varm eller kold.
Hvis saucen virker lidt for sødlig, kan den smages til med
rødvin eller 1-2 tsk rødvinseddike.
Den er velegnet til frysning.
Opdateret: 12/11/2025