
Tid: 15 min. I alt: 25 min. 4 portioner
# Ingredienser
8 mellemstore tomater
2 skalotteløg
30-40 g smør/margarine
½-1 fed knust hvidløg
salt, peber
¼-½ tsk mild paprika
1-2 spsk rasp
evt. 1 spsk reven parmesanost
smør
* Tilberedning
Skær et låg af tomaterne i den modsatte ende af, hvor
stilken har siddet.
Løs frugtkødet med spids urtekniv. Skrab tomatindmaden ud
med teske.
Sæt tomaterne med bunden i vejret i en sigte, så de kan løbe
godt af.
Rist finhakkede løg i fedtstof på panden, til løgene er
klare og let gyldne.
Tilsæt tomatindhold, knust hvidløg og krydderier.
Kog væden lidt ind og tilsæt 1-2 spsk rasp så fyldet virker
jævnt, men ikke bastant.
Sæt tomaterne i et velsmurt ildfast fad. Fordel fyldet i
tomaterne.
Drys reven parmesanost over. Læg en smørklat på hver tomat.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 225°C i 10 min til
tomaterne er gratineret.
SERVERING:
Fyldte tomater serveres som garniture til stegt kød, fisk og
fjerkræ.
VARIATIONER:
1. Fyldte tomater serveres som nævnt kun som garniture.
Skal fyldte tomater serveres som frokostret, forret, på
buffet eller til natmad vil man altid tilsætte ekstra fyld. Grundfyldet er det
samme i de følgende opskrifter, og fremgangsmåden er som ovenstående.
2. Bland fyldet med 1-2 skiver skinke skåret i små
terninger.
Drys reven ost over eller læg en lille skive emmentaler ost
på fyldet før gratineringen.
Pyntes med hakket skinke.
Fyldet kan også blandes med 100 g fine ærter eller 100 g
grofthakkede champignon.
Tomaterne drysses med rasp. Pyntes med hakket persille.
3. Tomaterne fyldes med lidt af fyldet. Et æg slås forsigtig
ned i tomaterne.
Tomatlågene lægges over.
Fadet sættes i ovnen ved 160°C i ca. 15 min til ægget er
stift.
TIPS:
Tomater er ikke egnet til dybfrysning.
Derimod kan retter tilsat flåede, ituskårne tomater godt
dybfryses.
Opdateret: 16/09/2025