Blandede grønsagsretter

Blandede grønsagsretter

 
VARIATIONER:
Smørdampede grønsager (Billedet)
Tomatdampede grønsager
Grønsagsbiksemad
Grønsagstimbaler
Urtesmør

 

Smørdampede grønsager

# 4 port.
¾-1 kg fintsnittede grønsager, fx porrer, gulerødder, selleri
25 g smør
1 tsk salt
1½-2 dl vand
hakket persille.

 
*
Rens grønsagerne. Snit gulerødder og selleri fint med en kniv eller
i foodprocessor på den grove råkostplade. Skær porrerne i tynde skiver.
Smelt smør i en tykbundet gryde.
Tilsæt gulerødder, selleri, kogende vand og salt.
Damp grønsagerne under låg ved svag varme i 6-8 min.
Tilsæt porreskiverne. Damp grønsagerne møre, men stadig sprøde, 4-6 min.
Anret grønsagerne med væden ved. Drys hakket persille over.
Smørdampede grønsager serveres som tilbehør til kød, fisk og fjerkræ.
Uden kød med smilende æg og løse ris.

 
VARIATION:
De allerfleste grønsager egner sig til smørdampning. Man kan nøjes med 1-2 slags.
Retter, som serveres med smørdampede grønsager, kræver ingen sauce,
da grønsagsskyen smager dejligt.
Damper man flere grønsager sammen, skal man tage hensyn til
den enkelte grønsags kogetid og lægge dem i gryden efterhånden.
Andre velegnede grønsager til smørdampning er: rosenkål, bønner, ærter,
blomkålsbuketter, majroer, små løg, majskorn, squashskiver, strimler af peberfrugt,
pastinak og - i sommertiden - små nyopgravede kartofler.

 

Tomatdampede grønsager

#
½ kg friske flåede tomater (evt. dåsetomater)
1 finthakket løg
½ kg grønsager, fx blomkål, porre, pastinak
salt, peber, hakket persille.

 
*
Skær tomaterne i mindre stykker og kom dem i en tykbundet gryde
sammen med løg og de andre findelte grønsager, blomkåls-buketter,
porreskiver og pastinak i terninger.
Damp retten med salt og peber under låg ved svag varme ca. 10 min.
Drys hakket persille over ved anretningen.
Serveres som tilbehør til kød, fisk, indmad eller som selvstændig ret
med ris eller bulgur (knuste hvedekerner).

 

Grønsagsbiksemad

4 pers.
#
2 gulerødder
¼-½ selleri
2 porrer
2 spsk olie
½ kg kogte kolde pillekartofler
1 stort hakket løg
100-200 g fintsnittet kål
salt, friskkværnet peber
1 spsk ægte soya
evt. et par stænk engelsk sauce
purløg
rå æggeblommer eller spejlæg.

 
*
Skær gulerødder og selleri i små terninger. Skær porrerne i tynde skiver.
Skær kartoflerne i ikke for små terninger. Hak løget.
Svits kartoflerne gyldne og sprøde i olie. Tag dem op med hulske.
Svits derefter hakket løg, til det begynder at gyldne.
Tilsæt gulerødder, selleri og porre og svits det hele 5-6 min ved ikke for stærk varme.
Tilsæt strimler af kinakål og kartofler og bland det hele godt.
Steg det ca. 5 min under hyppig omrøring.
Tilsæt salt, peber, soya og et par stænk engelsk sauce. Smag retten til.
Anret den overdrysset med purløg og sæt halve æggeskaller med rå æggeblommer
ned i biksemaden eller læg spejlæg over. Byd groft rugbrød til.

 

Grønsagstimbaler

#
4 portions-cocotter/ovnfaste skåle ca. 2 dl rumindhold
1 finthakket løg
1 gulerod (ca. 100 g)
20 g smør
1 porre
4 æg
2 dl fløde 13%
salt, hvid peber.

 
*
Damp finthakket løg og groftreven gulerod i smør til løgene er klare uden at brune.
Tag panden af varmen og tilsæt 1 meget fintsnittet porre med mest muligt af det grønne.
Bland grønsagerne godt med salt og peber og fordel dem i velsmurte cocotter.
Pisk æg og fløde sammen og hæld det over grønsagerne.
Cocotterne må kun væde ¾ fulde.
Sæt dem midt i ovnen ved 175°C i 15-20 min, til æggestanden er stiv.
Serveres rygende varme som forret med urtesmør eller som tilbehør til
fisk, kylling, kalkun og røget kød.
Grønsagerne kan varieres efter sæson.
Der kan anvendes rosenkål, selleri, peberfrugter, broccoli m.fl.
Man kan krydre ekstra med karry eller hakkede krydderurter.

 

Urtesmør

150 g smør
2 dl frosne suppeurter
20 g smør
2 spsk hakket kørvel, persille, purløg eller dild (men kun een slags)
½ tsk timian
friskkværnet peber
1 fed knust hvidløg
evt. 1-2 dråber tabasco sauce.

 
*
Pisk det blødgjorte smør med el-håndpiskeren til det er hvidt og skummende.
Det tager ret lang tid.
Damp grønsagerne møre i smør, hæld dem til afdrypning og
mal dem gennem persillekværnen eller hak dem fint med en kniv.
Rør grønsagerne i smørret sammen med de øvrige ingredienser. Smag til.
Sæt det koldt indtil serveringen.
Serveres til bagte kartofler, fisk, bøf og andet, hvor man ellers
ville servere kryddersmør. Urtesmør kan dybfryses.

 


 

Opdateret: 12/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙