Bladselleri og Selleri

Bladselleri og Selleri 

 

Bladselleri med champignon

Braiseret bladselleri med valnødder

Selleriremoulade

Selleriragout

Selleri med flødestuvede champignon

 

Bladselleri og Selleri

 

Bladselleri med champignon

(Til højre i billedet).

#

1 bladselleri, ½ kg renset vægt

salt, peber

20 g smør

1 dl hvidvin eller bouillon

125 g champignon

20 g smør

1½ dl creme fraiche

50 g reven cheddar- eller danboost.

 

*

Gør bladsellerien i stand. Skræl evt. stænglerne med kartoffelskræller,

hvis de har træede tråde. Skær stænglerne i 4 cm stykker. Læg dem i et ovnfast fad.

Drys salt og peber over. Læg smørklatter på. Hæld vin/bouillon ved.

Dæk fadet med folie og sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i 30-40 min.

Rist imens de rensede champignon i smør. Fordel dem over bladsellerien.

Hæld cremefraiche og reven ost over. Gratiner retten i ovnen i 10-15 min.

 

SERVERING:

Server retten som forret eller frokostret med brød til.

Eller som tilbehør til kylling, kalkun, skinke, hamburgerryg og - uden ost til vildt.

 

Braiseret bladselleri med valnødder

Bladselleri renses og skæres ud som beskrevet i foregående opskrift.

Ristes i 25 g smør, 1-2 dl hønsebouillon hældes ved og

bladsellerien dampes ved svag varme i ca. 10 min.

25-50 g hakkede valnødder tilsættes, varmen skrues op,

så væsken helt fordamper og nødderne bliver varme.

Serveres som tilbehør til fjerkræ, vildt og fisk.

 

Selleriremoulade

(Forrest i billedet).

#

½-1 selleri, 300-400 g skrællet vægt

2 skiver citron

salt

ca. 100 g mayonnaise

2-3 spsk A38 eller creme fraiche

lys dijonsennep efter smag

1-2 tsk peber

evt. citronsaft

hakket persille

evt. sorte oliven.

 

*

Den skrællede selleri rives på food processor eller den grove side af råkostjernet

ned i koldt vand tilsat lidt citronsaft.

Velafdryppet reven selleri kommes i kogende vand tilsat salt og 2 citronskiver.

Blancheres 1 minut. Spules med koldt vand.

Hældes straks til afdrypning i et dørslag/sigte, og afdrypper til det er helt koldt.

Mayonnaise røres med A38 og smages til med sennep og peber.

Selleri blandes i. Remouladen smages til med citronsaft og evt. salt.

Anrettes i en skål eller portionsvis på salatblade og pyntes med hakket

persille og sorte oliven. Serveres som forret eller frokostret.

 

Selleriragout

(Til venstre i billedet)

#

1 selleri, ca. 500 g skrællet vægt

200 g skrællede gulerødder

400 g flåede friske tomater (eller evt. fra dåse)

1 kvist timian

salt, peber

1 dl vand

fintklippet purløg.

 

*

Selleri og gulerødder rives på foodprocessor eller den grove side af råkostjernet.

Tomaterne skæres i både. Grønsagerne dampes møre i ganske lidt vand tilsat

salt, peber og timian i 10-15 min under låg.

Virker retten sød, kan den smages til med citronsaft. Timiankvist fjernes.

Serveres som tilbehør til kød og fisk.

 

Bladselleri og Selleri

 

Selleri med flødestuvede champignon

#

1 stor selleri på ca. 600 g

vand, salt

1 citron

2 laurbærblade

1 spsk blandede syltekrydderier

1 portion flødestuvede champignon, se nederst

fintklippet purløg

paprika.

 

*

Den skrællede selleri skæres i skiver som evt. kan halveres, hvis de er store.

De koges i saltet vand tilsat citronskiver, laurbærblade og syltekrydderier

til de er møre, ca. 15-20 min. Hældes til afdrypning.

Anrettes taglagt i et varmt fad. Evt. krydderier gnides af skiverne.

Flødestuvede champignon fordeles over. Drysses med purløg og paprika.

Byd groft brød til. Velegnet som forret og frokostret, ca. 6 personer.

 

Flødestuvede champignon

#

500 g champignon

20 g smør

2 tsk Maizena

2½ dl fløde, evt. piskefløde

citronsaft efter smag

salt, peber

evt. 1 spsk sherry.

 

*

Svits de rensede skiveskårne champignon i smør i 2 min ved høj varme.

Rør Maizena ud i 1 dl fløde og tilsæt jævningen under omrøring

sammen med resten af fløden.

Kog stuvningen 4-5 min. Smag til med salt, peber, citronsaft og evt. sherry.

Er stuvningen for stiv, spædes op med lidt vand.

 


 

Opdateret: 12/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙