Braiseret bladselleri med valnødder
Selleri med flødestuvede champignon
Bladselleri med champignon
(Til højre i billedet).
#
1 bladselleri, ½ kg renset vægt
salt, peber
20 g smør
1 dl hvidvin eller bouillon
125 g champignon
20 g smør
1½ dl creme fraiche
50 g reven cheddar- eller danboost.
*
Gør bladsellerien i stand. Skræl evt. stænglerne med kartoffelskræller,
hvis de har træede tråde. Skær stænglerne i 4 cm stykker. Læg dem i et ovnfast fad.
Drys salt og peber over. Læg smørklatter på. Hæld vin/bouillon ved.
Dæk fadet med folie og sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i 30-40 min.
Rist imens de rensede champignon i smør. Fordel dem over bladsellerien.
Hæld cremefraiche og reven ost over. Gratiner retten i ovnen i 10-15 min.
SERVERING:
Server retten som forret eller frokostret med brød til.
Eller som tilbehør til kylling, kalkun, skinke, hamburgerryg og - uden ost til vildt.
Braiseret bladselleri med valnødder
Bladselleri renses og skæres ud som beskrevet i foregående opskrift.
Ristes i 25 g smør, 1-2 dl hønsebouillon hældes ved og
bladsellerien dampes ved svag varme i ca. 10 min.
25-50 g hakkede valnødder tilsættes, varmen skrues op,
så væsken helt fordamper og nødderne bliver varme.
Serveres som tilbehør til fjerkræ, vildt og fisk.
Selleriremoulade
(Forrest i billedet).
#
½-1 selleri, 300-400 g skrællet vægt
2 skiver citron
salt
ca. 100 g mayonnaise
2-3 spsk A38 eller creme fraiche
lys dijonsennep efter smag
1-2 tsk peber
evt. citronsaft
hakket persille
evt. sorte oliven.
*
Den skrællede selleri rives på food processor eller den grove side af råkostjernet
ned i koldt vand tilsat lidt citronsaft.
Velafdryppet reven selleri kommes i kogende vand tilsat salt og 2 citronskiver.
Blancheres 1 minut. Spules med koldt vand.
Hældes straks til afdrypning i et dørslag/sigte, og afdrypper til det er helt koldt.
Mayonnaise røres med A38 og smages til med sennep og peber.
Selleri blandes i. Remouladen smages til med citronsaft og evt. salt.
Anrettes i en skål eller portionsvis på salatblade og pyntes med hakket
persille og sorte oliven. Serveres som forret eller frokostret.
Selleriragout
(Til venstre i billedet)
#
1 selleri, ca. 500 g skrællet vægt
200 g skrællede gulerødder
400 g flåede friske tomater (eller evt. fra dåse)
1 kvist timian
salt, peber
1 dl vand
fintklippet purløg.
*
Selleri og gulerødder rives på foodprocessor eller den grove side af råkostjernet.
Tomaterne skæres i både. Grønsagerne dampes møre i ganske lidt vand tilsat
salt, peber og timian i 10-15 min under låg.
Virker retten sød, kan den smages til med citronsaft. Timiankvist fjernes.
Serveres som tilbehør til kød og fisk.
Selleri med flødestuvede champignon
#
1 stor selleri på ca. 600 g
vand, salt
1 citron
2 laurbærblade
1 spsk blandede syltekrydderier
1 portion flødestuvede champignon, se nederst
fintklippet purløg
paprika.
*
Den skrællede selleri skæres i skiver som evt. kan halveres, hvis de er store.
De koges i saltet vand tilsat citronskiver, laurbærblade og syltekrydderier
til de er møre, ca. 15-20 min. Hældes til afdrypning.
Anrettes taglagt i et varmt fad. Evt. krydderier gnides af skiverne.
Flødestuvede champignon fordeles over. Drysses med purløg og paprika.
Byd groft brød til. Velegnet som forret og frokostret, ca. 6 personer.
Flødestuvede champignon
#
500 g champignon
20 g smør
2 tsk Maizena
2½ dl fløde, evt. piskefløde
citronsaft efter smag
salt, peber
evt. 1 spsk sherry.
*
Svits de rensede skiveskårne champignon i smør i 2 min ved høj varme.
Rør Maizena ud i 1 dl fløde og tilsæt jævningen under omrøring
sammen med resten af fløden.
Kog stuvningen 4-5 min. Smag til med salt, peber, citronsaft og evt. sherry.
Er stuvningen for stiv, spædes op med lidt vand.
Opdateret: 12/11/2025