
Asparges med tomat-vinaigrette
Tomat-vinaigrette
Grønne asparges med rejer og avocadodressing
Slikasparges
Flamske asparges
Vinaigrette
Asparges med tomat-vinaigrette
(Forrest i billedet). 4-6 pers.
#
½-¾ kg hvide asparges
vand, salt.
*
Skræl asparges med kartoffelskræller fra hoved og nedefter.
Skær den nederste hårde del af. Bundt asparges sammen med
bomuldsgarn.
Stil bundterne skråt i en gryde, så hovederne ikke er under
vand.
Kog asparges 10-12 min. Hovederne damper møre på denne måde.
Tag asparges op. Fjern snoren. Læg dem på et halvdybt fad.
Hæld tomat-vinaigretten over. Serveres varme eller kolde med
lun flute.
Tomat-vinaigrette
#
2-3 flåede tomater
4-5 spsk olie
1-1½ spsk lys vineddike
salt, peber
2-3 spsk friskhakket kørveller
*
Tomaterne flås, halveres, kernerne skrabes ud og kødet
hakkes fint.
Olie og eddike piskes sammen og krydres med salt og peber.
Tilsættes tomatkødet og hakket kørveller Tomat-vinaigrette
hældes over asparges.
Grønne asparges med rejer og avocadodressing
4 pers.
#
500 g grønne asparges
3-4 hårdkogte æg
100-150 g
friskpillede rejer
Avocadodressing:
2 avocado
1 dl A38
1-2 spsk citronsaft
salt, peber
1 spsk hakket persille
1 spsk hakket dild
*
Skær lidt af stilken forneden på de skyllede grønne
asparges.
På nogle sorter grønne asparges skal skrællen skæres af
forneden.
Man må mærke sig frem med kniven. Men de fleste sorter skal
ikke skrælles.
De grønne asparges bundtes og koges som hvide asparges, dog
kun 5-8 min,
afhængig af tykkelsen. Æg koges og hakkes. Rejer pilles.
Avocados flækkes, pilles og moses med en gaffeller
Røres med A38, citronsaft, salt, peber og krydderurter.
SERVERING
Velafdryppede grønne asparges anrettes på et varmt fad.
Hakket æg og rejer lægges ved siden af.
Avocadodressingen i enden af fadet eller i en skål ved siden
af.
Byd brød til.
Slikasparges
#
1 kg tykke hvide asparges, vand, salt, rørt smør.
Asparges skrælles og koges i velsaltet vand-som i første
opskrift.
Anrettes på et fad med rist eller stofserviet. Rørt smør
bydes til.
Flamske asparges
#
1 kg kogte hvide asparges anrettes på et fad uden serviet.
Herover drysses 2-3 hakkede hårdkogte æg, ½ dl hakket
persille.
Der sættes muskatnød og et rivejern på bordet, så hver gæst
selv kan rive muskatnød over. Serveres med smeltet smør til.
TIPS
Tomat-vinaigretten kan krydres med dild eller purløg i
stedet for kørvel.
Serveres som forret eller frokostret.
Asparges kan også overhældes med alm. vinaigrette (uden
tomat og kørvel),
som så krydres med 1-2 tsk lys dijonsennep. Drysses med
hakket persille eller dild.
Vinaigrette
#
1 dl olie
2-3 spsk rødvinseddike eller citronsaft, evt. halvt af hver
salt, friskkværnet peber
1 tsk lys dijonsennep
evt. et fed knust hvidløg.
*
Pisk alle ingredienserne sammen, evt. i en blender.
Så bliver saucen mere tyk og kan evt. tage 1-3 spsk vand.
______________________________
Opdateret: 27/10/2025