Tid: 30 min. I alt 1 time 20 min. 4 portioner
# Ingredienser
600 g torskefileter
(eller filet af rødspætte, ising, koteletfisk, aborre)
1 kg frisk spinat el. tilsvarende mængde dybfrossen,
helbladet spinat
40 g smør
3 spsk finhakket løg
Karrysauce til gratinering:
50 g smør
2-4 tsk karry efter smag
5 spsk mel
6-7 dl mælk, evt. letmælk
3 æggeblommer
½ dl piskefløde
Garnering:
2 hårdkogte æg
hakket persille
TILBEHØR:
Lun flute eller pillekartofler.
* Tilberedning
Gå torskefileterne efter for ben og skrab evt. sorte hinder
væk.
Drys dem med salt og lad dem trække 10 min. Skyl spinaten.
Nip grove stilke af og damp den med det vand der hænger ved
samt smør, til den er knapt mør. Smag til med salt og peber.
KARRYSAUCE:
Smelt smørret uden at det bruner. Tilsæt karry og lad det
brænde af.
Tilsæt melet, rør til det er opsuget.
Tilsæt mælken under konstant piskning, indtil saucen er
blank og glat.
Smag saucen til med salt og peber. Indkog den 5 min.
Rør æggeblommer med piskefløde. Tag gryden af varmen.
Rør lidt af den varme sauce i æggeblommerne og pisk dem
derefter i saucen.
Læg spinaten i et velsmurt ovnfast fad.
Skær torskefileterne i mindre stykker, og læg dem over
spinaten.
Drys hakket løg over.
Hæld saucen over og fordel den, så den helt dækker retten.
Dæk fadet med låg eller folie og sæt det på ovnristen midt i
ovnen ved 175°C i ca. ¼ time.
Fjern folien de sidste 10 min.
SERVERING:
Pynt retten med skiver af hårdkogte æg og masser af hakket
persille.
Byd lun flute eller pillekartofler til.
VARIATIONER:
Kog 6-8 skiveskårne porrer halvmøre og
læg dem velafdryppede i fadet i stedet for spinat.
Havmandens torskefad:
4 tykke skiver kabliau eller 600 g torskefileter
4 porrer
4 tomater
½ kg champignon
50 g smør
1½ dl tør hvidvin, fiskebouillon eller vand
salt, friskkværnet
peber
1 bt dild.
Salt fisken 10 min. Skyl og tør den.
Rens porrerne, brug mest muligt af den grønne top og skær
dem i skiver.
Skær tomater og champignon kvarte.
Læg alle grønsagerne i et velsmurt ovnfast fad. Læg fisken
over grønsagerne.
Fileter kan evt. halveres. Drys salt og peber over og dryp
med smeltet smør.
Hæld væsken i fadet og dæk med låg eller folie.
Sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 30-40 min.
Drys masser af fintklippet dild over ved anretningen og
server flute til.
Anvend dybfrosne ærter i stedet for porrer, hvis disse ikke
er i sæson.
Maries torskefad:
3/4 kg torskefileter
ca. 2 spsk mel
1 tsk karry
½ tsk salt
1 spsk olie
75 g smør
2 finhakkede løg
2 sure æbler
1 ds konc. tomatpuré
1 ds vand
2 dl fløde
salt, peber.
De istandgjorte, saltede, skyllede og tørrede torskefileter
skæres igennem en gang på tværs.
De vendes i mel, krydret med karry og salt.
Brunes hastigt på panden på begge sider i olie og halvdelen
af smørret.
Fileterne lægges i et velsmurt ovnfast fad.
Resten af smørret brunes på panden, og de hakkede løg
svitses til de er klare.
De skrællede æbler skæres i terninger og svitses med 2 min.
Kan evt. drysses med en tsk karry.
Pandeindholdet fordeles over fisken.
Panden koges af med tomatpuré, hvor purédåsen skylles efter
med vand, samt fløden.
Denne blanding krydres med salt og peber og hældes over
fisken.
Fadet sættes på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i ca. 30
min.
Serveres med pillekartofler og blandet grøn salat.
Skovserkoner var fiskerkoner fra Skovshoved,
der endnu ind i 1900-tallet bragte dagens fangst til fisketorvet ved Gammel
Strand i København.
Skovserkoner er senere blevet
synonym med fiskerkoner ved Gammel Strand.
Opdateret: 21/09/2025