Tid: 45 min. I alt: 2½ time. 4 portioner
# Ingredienser
½-¾ kg mellemskært oksekød (tykkam, bov eller slag)
1 tyk skive røget spæk
2-3 store løg
25 g smør
ca. ½ liter bouillon eller vand
2 laurbærblade
10 hele peberkorn
1½ kg skrællede, melede kartofler
salt
TILBEHØR:
Koldt smør, hakket persille, fintklippet purløg, engelsk
sauce.
* Tilberedning
Skær kødet i terninger. Skær spækket i ganske små terninger.
Hak løgene. Svits spækket i en tykbundet gryde.
Tilsæt kød og løg og lad begge dele svitse let, uden at
brune,
indtil løgene er klare.
Tilsæt bouillon eller vand.
Skum omhyggeligt og dæmp varmen.
Læg laurbærblade og peber i gryden og læg låg på.
Lad kødet småkoge ca. 1 time.
Skræl kartoflerne og skær dem i terninger.
Tilsæt kartoflerne og evt. lidt mere bouillon eller vand.
Lad retten viderekoge indtil kødet er meget mørt og
kartoflerne er kogt så meget ud, at de jævner retten.
Fjern laurbærblade og helst alle hele peberkorn.
Smag til med salt og evt. friskkværnet peber.
SERVERING:
Anret skipperlabskovsen og læg en klat smør i midten.
Mere smør serveres til, samt hakket persille og
fintklippet purløg anrettet i små skåle.
Engelsk sauce sættes på bordet.
VARIATION:
Irish Stew
1 kg lammebov eller 1½ kg nakke eller bryst
1½-2 kg kartofler
½ kg løg
1 laurbærblad
1 tsk hel peber
evt. 1 kvist timian
ca. ¾ l tynd bouillon (evt. vand/terning)
evt. salt, persille.
* Tilberedning
Skær kødet i store terninger.
Husk at koge benet med, så det kan give kraft.
Skær halvdelen af kartoflerne samt alle løgene i skiver.
Læg løg, kød og kartofler lagvis i en gryde.
Tilsæt laurbærblad, peber og evt. timian samt bouillon og
kog retten ved svag varme 1 time under låg.
Skær resterende kartofler i kvarte og bland dem i retten.
Kog den videre ca. ¾ time, til alt er meget mørt.
Smag til med salt. Fjern laurbærblad og timian.
Drys persille over ved serveringen.
Kog evt. retten de sidste minutter uden låg.
For som
irlænderne siger:
"A
good lrish stew should be thick and creamy, not swimming in juice like soup«.
En god irsk stuvning skal være tyk og blød og ikke svømme i
væske som suppe.
Mange steder tilsættes lrish stew andre urter, men der siger
irlænderne:
»The pure
flavour is spoilt, if carrot, leek or parsnip are added«,
Den ægte smag er ødelagt, hvis gulerødder, porre eller
pastinak tilsættes.
Men det står selvfølgelig enhver frit for!
Opdateret: 14/09/2025