Tid: 25 min. I alt 1 time. 4 portioner.
# Ingredienser
3-4 rensede makrel, ca. ¾-1 kg
(eller hornfisk, sild, hvilling)
salt, peber
3-4 kviste dild
2 store løg
2 fed hvidløg
4 stængler bladselleri
evt. 2 små courgetter el. squash
4 store tomater
1 saft af ½ citron
1 dl fiskefond el. sherry
1-2 spsk olie
TILBEHØR:
aspargeskartofler el. flute
citron, dild.
* Tilberedning
Gør fisken i stand og drys med salt. Lad den trække 10 min.
Skyl og tør fisken.
Giv hver makrel 2-3 snit i ryggen.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Skær alle grønsagerne i tynde skiver, og læg dem blandet og
taglagt i et velsmurt, ovnfast fad.
Læg fiskene over. Pensl dem med olie og hæld væsken i fadet.
Dæk det med låg eller folie og sæt det på ovnristen midt i
ovnen ved 200°C i ca. 15 min.
Fjern folie. Pensl endnu en gang med olie, og lad fiskene
viderestege ca. 10 min, afhængigt af tykkelsen, til de er møre.
SERVERING:
Server fisken i fadet og byd aspargeskartofler eller lun
flute til samt citronbåde og klippet dild.
VARIATION AF RETTEN:
I stedet for bladselleri kan bruges fintstrimlet fennikel
eller 250 g ærter.
I stedet for courgetter bruges ca. ½ skrællet salatagurk
skåret i skiver.
Hvis en af de tre nævnte fisk anvendes i stedet for makrel,
skal folien ikke fjernes,
da alle tre fisk er mindre fede end makrel og let kan blive
tørre.
De kan evt. til sidst pensle med olie og grilles et par min
for farvens skyld.
Makrel med basilikum
4 små eller to meget store udbenede makrel
citronsaft
4 kviste basilikum el. persille
ca. ½ dl mel
salt, peber
50 g smør
1 spsk olie
2 dl finhakket løg
1 spsk olie
1 fed knust hvidløg
¼ kg
grofthakkede champignon
1 dl creme
fraiche
1 tsk paprika
Fiskene gøres i stand som i foregående opskrift.
Dryppes indvendig med citronsaft, og en kvist
basilikum/persille lægges i hver.
Fiskene vendes i krydret mel.
Brunes på begge sider i smør/olie og steger færdig på panden
ca. 5-10 min på hver side afhængigt af tykkelsen.
Imens svitses de hakkede løg, til de er gyldne og klare.
Hakket hvidløg og champignon tilsættes sammen med creme
fraiche og krydderurter.
Det hele småsnurrer 4-5 min.
Makrel anrettes på et varmt fad, og pandemixet lægges som en
bred stribe ned ad fisken.
De drysses med hakket persille/ basilikum, og citronbåde
lægges udenom.
Serveres med pillekartofler og tomatsalat.
I stedet for frisk basilikum kan anvendes tørret, men i
mindre mængde.
Makrel er en fiskeart i makrelslægten. Det er en
hurtigsvømmende fisk, der ofte optræder i store stimer. Den er udbredt fra
Sortehavet og Middelhavet til Island og Nordnorge samt ved Nordamerikas
østkyst. Den kan strejfe dybt ind i Østersøen. Der foregår et stort fiskeri
efter makrel.
Opdateret: 21/09/2025