Makrel med grønsager

Makrel med grønsager 

 
Tid: 25 min. I alt 1 time. 4 portioner.

 
# Ingredienser
3-4 rensede makrel, ca. ¾-1 kg
(eller hornfisk, sild, hvilling)
salt, peber
3-4 kviste dild
2 store løg
2 fed hvidløg
4 stængler bladselleri
evt. 2 små courgetter el. squash
4 store tomater
1 saft af ½ citron
1 dl fiskefond el. sherry
1-2 spsk olie

 
TILBEHØR:
aspargeskartofler el. flute
citron, dild.

 
* Tilberedning
Gør fisken i stand og drys med salt. Lad den trække 10 min. Skyl og tør fisken.
Giv hver makrel 2-3 snit i ryggen.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Skær alle grønsagerne i tynde skiver, og læg dem blandet og taglagt i et velsmurt, ovnfast fad.
Læg fiskene over. Pensl dem med olie og hæld væsken i fadet.
Dæk det med låg eller folie og sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 min.
Fjern folie. Pensl endnu en gang med olie, og lad fiskene viderestege ca. 10 min, afhængigt af tykkelsen, til de er møre.

 
SERVERING:
Server fisken i fadet og byd aspargeskartofler eller lun flute til samt citronbåde og klippet dild.

 
VARIATION AF RETTEN:

 
I stedet for bladselleri kan bruges fintstrimlet fennikel eller 250 g ærter.
I stedet for courgetter bruges ca. ½ skrællet salatagurk skåret i skiver.

 
Hvis en af de tre nævnte fisk anvendes i stedet for makrel, skal folien ikke fjernes,
da alle tre fisk er mindre fede end makrel og let kan blive tørre.
De kan evt. til sidst pensle med olie og grilles et par min for farvens skyld.

 
Makrel med basilikum
4 små eller to meget store udbenede makrel
citronsaft
4 kviste basilikum el. persille
ca. ½ dl mel
salt, peber
50 g smør
1 spsk olie
2 dl finhakket løg
1 spsk olie
1 fed knust hvidløg
¼ kg grofthakkede champignon
1 dl creme fraiche
1 tsk paprika

 
Fiskene gøres i stand som i foregående opskrift.
Dryppes indvendig med citronsaft, og en kvist basilikum/persille lægges i hver.
Fiskene vendes i krydret mel.
Brunes på begge sider i smør/olie og steger færdig på panden ca. 5-10 min på hver side afhængigt af tykkelsen.
Imens svitses de hakkede løg, til de er gyldne og klare.
Hakket hvidløg og champignon tilsættes sammen med creme fraiche og krydderurter.
Det hele småsnurrer 4-5 min.
Makrel anrettes på et varmt fad, og pandemixet lægges som en bred stribe ned ad fisken.
De drysses med hakket persille/ basilikum, og citronbåde lægges udenom.
Serveres med pillekartofler og tomatsalat.
I stedet for frisk basilikum kan anvendes tørret, men i mindre mængde.

 
Makrel med grønsager
Makrel er en fiskeart i makrelslægten. Det er en hurtigsvømmende fisk, der ofte optræder i store stimer. Den er udbredt fra Sortehavet og Middelhavet til Island og Nordnorge samt ved Nordamerikas østkyst. Den kan strejfe dybt ind i Østersøen. Der foregår et stort fiskeri efter makrel.

 


 

Opdateret: 21/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙