Tid: 30 min. I alt: 2¼ time. 6 portioner
# Ingredienser
1 udbenet lammekølle, 1¾-2 kg
75 g hakket skinke
1 hakket løg
2 spsk persille, hakket
1 fed knust hvidløg
3 hakkede salvieblade el. ½ tsk tørret
2 spsk sherry
salt, peber
TILBEHØR:
Fyldte tomater, gratineret bladselleri/fennikel, flute.
* Tilberedning
Få slagteren til at udbene køllen, men bibehold. det yderste
skankeben.
Bland hakket skinke med hakket løg, persille, hvidløg,
salvie og sherry.
Drys kødet indvendigt med salt og peber og smør blandingen
over.
Sy køllen sammen med bomuldsgarn. Begynd bagest ved
skankebenet.
Gnid kødet udvendigt med salt og peber og læg køllen med den
flade side opad
i et smurt ovnfast fad. Brun kødet ved 250°C i 10-15 min.
Vend køllen og brun den 10-15 min. Tag køllen ud.
Dæmp varmen til 150°C (det går hurtigt med ovndøren åben).
Sæt køllen tilbage i ovnen og steg den ¾-1 time,
centertemperatur 65-68°C.
Tag fadet ud og dæk køllen med folie. Lad den trække 15 min
før udskæringen.
SERVERING
Skær køllen for i skiver og byd fyldte tomater, gratineret
bladselleri el. fennikel,
lun flute samt evt. kryddersmør eller skysauce til.
Skysauce
Ønsker man lidt sauce til, dryppes stegen de sidste 15 min
med
ca. 1 dl sherry og 2-3 dl bouillon.
Skyen hældes fra, når stegen tages ud.
Den sies, skummes for fedt og koges igennem.
Fyldte tomater
#
6-8 mellemstore tomater
1 hakket løg
½ dl hakket persille
salt, peber
1 æg
ca. 4 spsk rasp.
*
Skær et låg af tomaterne og udhul dem.
Hak tomatindmaden i mindre stykker og bland den med de
øvrige ingredienser.
Farsen skal være så fast, at den kan fyldes i tomaterne.
Raspmængden afhænger af, hvor saftige tomaterne er.
Smag farsen til med salt og peber og fyld den i tomaterne.
Sæt dem i et lille, ovnfast fad og bag dem ca. 20 min,
sammen med stegen.
Gratineret bladselleri
1 bladselleri, tynd bouillon, ½ dl piskefløde, rasp, smør.
Skræl evt. bladselleristænglerne og skær dem i ca. 4 cm
lange stykker.
Kog dem i bouillon, til de er møre, 10-15 min. Hæld dem til
afdrypning.
Læg dem i et ovnfast fad. Hæld fløde over.
Drys med rasp og fordel smørklatter over.
Gratiner bladsellerien i ovnen ved 225°C i ca. 10 min, efter
at køllen er taget ud.
Giv dem evt. grill et øjeblik, hvis overfladen ikke er
gylden.
Gratineret fennikel
Laves som gratineret bladselleri.
Fennikel flækkes igennem på langs og rodstokken skæres væk.
Derefter deles hver halvdel i 2-3 stykker, inden de koges.
Kryddersmør
Rør 150 g blødgjort smør med 2 spsk hakket persille, 2 spsk
hakket karse eller
1 spsk friskhakket mynte og 1 spsk fintsnittet purløg.
Tilsæt dråbevis lidt citronsaft og engelsk sauce og smag til
med salt og peber.
Klem kartoflerne åbne og læg en lille klat i hver.
Byd resten af smørret til. Krydderurterne kan varieres efter
smag.
Opdateret: 15/10/2025