Tid: 30-45 min. I alt: 2¼ time. 4 portioner
# Ingredienser
1 lammebov, ca. 1,2 kg
salt, friskkværnet peber
1 tsk tørret merian
25 g smør
Fars:
1 tyk skive afskorpet franskbrød
2-3 spsk bouillon
200 g hakket lamme- el. kalvekød
½ dl groftrevet løg
1-2 fed knust hvidløg
½ tsk tørret merian
1 dl hakket persille
1 æg
salt, peber
TILBEHØR:
Ovnbagte kartofler med kryddersmør, ovnstegte tomater, evt.
salat.
* Tilberedning
Få evt. slagteren til at udbene boven.
Udblød afskorpet, iturevet franskbrød i bouillon og
bland dette med hakket kød, revet løg, hvidløg,
krydderurter, æg, salt og peber.
Smør farsen ud over kødet, knapt ud til kanten. Sy boven
sammen.
Begynd forrest og slut ved skankebenet.
Læg boven i et velsmurt ovnfast fad på sammensyningen og
gnid kødet med en blanding af salt, peber og merian. Læg
smørklatter over.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 225°C i 15 min.
Dæmp varmen til 160°C og videresteg boven ca. 1 time.
Centertemperatur ca. 75°C.
Tag kødet ud og lad det hvile tildækket 10-15 min
Bag kartoflerne på ovnristen ved siden af boven.
Sæt dem i ovnen ca. 15 min før kødet.
Samlet bagetid 1¼-1½ time, afhængigt af størrelsen.
Den lange bagetid skyldes den lave temperatur, boven steger
ved.
Skær et lille kors i tomaterne, pensel dem med olie og drys
med salt og groftkværnet peber.
Bag tomaterne i et oliesmurt, ovnfast fad ca. 10 min ved
200°C efter boven er taget ud af ovnen.
SERVERING:
Fjern garnet efter at kødet har hvilet.
Skær lammeboven i skiver og byd bagte kartofler med kryddersmør,
ovnstegte tomater og
evt. salat til retten.
Kryddersmør
Rør 150 g blødgjort smør med 2 spsk hakket persille, 2 spsk
hakket karse eller
1 spsk friskhakket mynte og 1 spsk fintsnittet purløg.
Tilsæt dråbevis lidt citronsaft og engelsk sauce og smag til
med salt og friskkværnet peber.
Klem kartoflerne åbne og læg en lille klat i hver.
Byd resten af smørret til. Krydderurterne kan varieres efter
smag.
VARIATION AF FARSEN:
Brødet kan udblødes i tør vermouth el. hvidvin i stedet for
bouillon.
Farsen kan krydres med rosmarin, timian, mynte eller
basilikum, en eller
flere slags, i stedet for merian.
Stegen kan dryppes med vermouth/hvidvin og bouillon under
stegningen, 3-4 dl i alt,
når varmen er på 160°C. Skyen sies fra, mens stegen hviler.
Skummes for fedt. Spædes evt. op med mere vin/bouillon. Kan
jævnes.
Hvide kartofler og/eller grønsager kan serveres til retten i
stedet for bagte kartofler.
Opdateret: 15/10/2025