Tid: 30 min. I alt 1 time 30 min. 18-20 stk.
# Ingredienser
DEJ:
190 g smør
250 g (4 dl + 1 spsk) mel
125 g (1½ dl) sukker
1 æggeblomme
evt. lidt æggehvide
FYLD:
125 g rå marcipan
100-125 g (1¼-1½ dl) sukker
2 æggehvider
FORM:
Små linseforme
* Tilberedning
Findel smørret og smuldr det i
melet til en grynet masse.
Tilsæt sukker og saml dejen med
æggeblomme og evt. ganske lidt æggehvide.
Læg dejen koldt mindst 1 time,
gerne længere.
FYLD:
Marcipanen skal have
køkkentemperatur. Rør den med sukker og æggehvide.
Det er nemmest med elhåndpisker,
men kan også gøres i hånden.
Tænd ovnen og indstil den på 185°C.
Pensl linseformene med smeltet
smør og drys med finsigtet rasp.
Udrul dejen på et let melet bord.
Udstik dejen med et glas, med
større diameter end linseformene.
Beklæd formene med dejen. Fordel
ca. 2 tsk. mandelmasse i hver form.
Saml dejresterne. Tril dem til
tynde pølser.
Sno dem og skær dem til, så de
passer over formen.
Læg en snoning på hver kage og
tryk dejen til ved kanten.
Sæt formene på en bageplade og bag
kagerne ved 185°C i ca. 15 min, til de er gyldne.
Afkøl kagerne nogle minutter,
inden de forsigtigt løsnes med en lille spids kniv og
afkøles på en bagerist.
VARIATION:
Nøddekager
2 dl nøddekerner
3 dl sigtet flormelis
4 æggehvider
1¼ dl mel
150 g smør
Nøddekernerne findeles i blender
eller gennem persillekværn.
Æggehviderne piskes og flormelis,
nøddekerner og mel blandes i.
Til sidst tilsættes smeltet
afsvalet smør.
Dejen fordeles i penslede,
raspdryssede linseforme, kun ¼ op i formen.
Kagerne bages ved 200°C i ca. 15
min, til de er gyldne.
Afkøles lidt i formene, inden de
forsigtigt tages ud til afkøling på en bagerist.
Ca. 30 stk.
Nøddekager kan pensles med smeltet
overtrækschokolade.
TIPS:
Nøddekager er også velegnede til dybfrysning.
Dejen til mandellinser lægges som mørdej, Fedtstoffet til
mørdej skal være koldt. Det skæres i små stykker og hakkes ind i melet med en
kniv. Derefter smuldres det i melet med hænderne til der dannes en grynet
masse, som reven ost. Arbejd med let hånd. Tilsæt sukker, æg, æggeblomme
og/eller væske. Hak det lidt ind med en kniv og saml så dejen med let hånd, til
den er glat.
Ælt endelig ikke mørdej og småkagedej for længe, så bliver
den sej og trist. Læg mørdej koldt ½-1 time, så er den nemmere at rulle ud.
Drys mel på bordet til udrulningen og gnid kagerullen med mel. Rul dejen ud fra
midten og udefter, med let hånd. Det er kagerullen, der skal gøre arbejdet og
ikke dine kræfter.
Opdateret: 28/09/2025