Julekage

Julekage 

 
Tid: 30 min. I alt 2 timer.

 
JULEKAGE:
35 g gær
½ dl lunkent vand
150 g smør
1 dl piskefløde
1 æg
½ tsk salt
1 spsk sukker
1 tsk kardemomme
1 tsk reven citronskal
1 ½-2 dl rosiner
50 g finhakket sukat
50 g finhakket pomeransskal eller syltet appelsinskal
evt. 50 g grofthakkede, smuttede mandler
300-350 g (5-6 dl) hvedemel

 
PENSLING: Sammenpisket æg.
PYNT: Kanelsukker. (se Tips)

 
Ud rør gæren med lunkent vand. Smelt smørret, tag det af varmen.
Lad det afsvale lidt og bland det med den kolde fløde.
Hæld blandingen over gæren, når den er lillefingervarm og
tilsæt alle de øvrige ingredienser, melet dog lidt efter lidt.
Slå dejen godt sammen, og ælt den, til den er blank og smidig.
Dæk dejen med et fugtigt klæde, og sæt den til hævning 45 min.
Slå dejen sammen i fadet og ælt den evt igennem på bordet med lidt mere mel.
Rul dejen ud med hånden til en lang pølse, og læg denne på plade beklædt med bagepapir som en snegl, med lidt luft mellem hver omgang.
Lad julekagen efterhæve 15 min.
Pensl den med sammenpisket æg og drys kanelsukker over.
Bag julekagen midt i ovnen ved 225°C på ca. 30-35 min. Afkøles på bagerist. Spises lun.

 
VARIATION

 
Julekage

 
ROSINBRØD:
35 g gær
½ dl lunkent vand
1 æg
125 g smør
2¼ dl mælk
1 spsk sukker
1 tsk salt
1 tsk kardemomme
2-3 dl rosiner
500-550 g mel.
Pensling: Sammenpisket æg.
Pynt: Perlemelis.

 
Gæren udrøres med lunkent vand. Ægget tilsættes.
Smørret smeltes og blandes med den kolde mælk.
Blandingen hældes over gæren, når den er lillefingervarm.
De øvrige ingredienser tilsættes, og
dejen slås godt sammen, hvorefter den æltes på bordet.
Dejen sættes til hævning 30 min.
Æltes igennem og formes til brød.
Efterhæver på bagerist med bagepapir i ca. 20 min.
Brødet snittes og pensles med sammenpisket æg.
Drysses med perlemelis.
Bages midt i ovnen ved 220°C i ca. 30 min.

 
TIPS:
Begge dele kan fryses. Julekagen optøs ved 200°C på ca. 20 min. Spises lun. Virker tør, når den bliver kold.
Kanelsukker er en blanding af 1 spsk kanel og 4 spsk granuleret sukker, der bruges som krydderi til at smage mad og kager til med, fx Julekage.

 


 

Opdateret: 18/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙