Tid: 40 min. I alt 2 time 10 min.
# Ingredienser
125 g smør
1 dl sukker
125 g sirup
1 tsk kanel
1 tsk ingefær
½ tsk nellike
½ tsk natron
1 tsk bagepulver
2 æg
2 dl kærnemælk
250 g (4 dl + 1 spsk) mel
FYLD: Citronsmørcreme
150 g smør
125 g (2½ dl) sigtet flormelis
reven skal af ½ citron
1-2 spsk citronsaft
PYNT: Ingefærglasur
100 g (2 dl) sigtet flormelis
½ tsk ingefær
1-1½ spsk kogende vand
stykker af syltet ingefær evt. kandiserede violer
FORM:
3 lagkageforme, 22 cm i diameter
* Tilberedning
Tænd ovnen og indstil den på 180°C.
Pensl formene med smeltet smør. Drys dem med finsigte! rasp.
Smelt smør, sukker og sirup i en kasserolle. Afkøl massen
til den er lunken.
Rør hele æg i sirupsmassen.
Bland krydderier og hævemidler i melet og rør denne blanding
i dejen skiftevis med kærnemælken.
Fordel dejen i formene.
Sæt dem på bageplade midt i ovnen ved 180°C i ca. 20 min.
Som regel kan der kun være to forme ad gangen i ovnen, men
den ene kan godt tåle at vente.
Læg et stykke sukkerdrysset bagepapir på bageristen.
Løsn kagerne fra formene og vend dem ud på papiret. Lad
bundene blive kolde.
SMØRCREME
Rør blødgjort smør med sigtet flormelis.
Tilsæt reven citronskal og lidt efter lidt citronsaften.
Man
må smage sig frem, hvor meget citronsaft, der skal tilsættes.
Rør glasuren sammen og glaser en bund, som først er børstet
fri for sukker.
Pynt med skiver af ingefær og kandiserede violer, inden
glasuren er stiv.
Læg bundene sammen med smørcreme. Sæt kagen køligt nogle
timer.
VARIATIONER:
1. Smør et lag abrikosmos over smørcremen, inden bundene
lægges sammen.
2. Glaser kagen med overtrækschokolade eller kakaoglasur og
pynt med halve flækkede, smuttede mandler.
TIPS:
Bundene kan bages flere dage før, de skal bruges, og
opbevares i tætsluttende dåse.
Opdateret: 28/09/2025