Fuldkornsbrød

Fuldkornsbrød 

 
Tid: 20 min. I alt 2 time 15 min.

 
FULDKORNSBRØD:
25 g gær
3 dl lunkent vand
1½ tsk salt
1 tsk sukker
3 spsk olie
250 g (godt 4 dl) fuldkornsmel
ca. 250-300 g (4-5 dl) hvedemel

 
PENSLING: Sammenpisket æg.
PYNT: Fuldkornsmel.
FORM: Aflang form, 1¼ l.

 
Udrør gæren med lunkent vand.
Tilsæt kærnemælk, salt, sukker samt fuldkornsmel.
Tilsæt derefter hvedemel lidt efter lidt så meget dejen kan tage.
Ælt dejen igennem på bordet til den er glat og blank.
Læg dejen til hævning, dækket med et fugtigt klæde, i 45 min.
Slå dejen ned og ælt den atter igennem.
Form den til brød og læg den i en smurt form.
Lad brødet efterhæve 20-30 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Snit brødet og pensl med sammenpisket æg.
Drys lidt fuldkornsmel over.
Bag brødet på nederste ribbe ved 200°C i 40-50 min.
De sidste 10 min tages brødet ud af formen. Afkøl på bagerist.

 
VARIATIONER

 
FULDKORNSBOLLER:
30 g gær
1½ dl lunkent vand
125 g smeltet afsvalet smør
1 æg
1 tsk salt
1 tsk sukker
250 g fuldkornsmel
200-250 g hvedemel.

 
Gæren udrøres med lunkent vand.
Smørret smeltes og svaler af til det er lillefingervarmt.
Det røres i gæren sammen med æg, salt, sukker, fuldkornsmel og så meget hvedemel, som dejen kan tage.
Dejen hæver 45 min. Æltes igennem og formes til 14-16 boller.
De efterhæver 15 min.
Pensles med æg og bages midt i ovnen ved 225°C i 12-15 min.

 
SUNDHEDSBRØD:
125 g fuldkornsmel
1 dl vand
30 g gær
½ dl lunkent vand
1½ dl kærnemælk
1½ tsk salt
2 spsk olie
125 g rugmel
300-350 g hvedemel.

 
Fuldkornsmelet udblødes. i vand i ½ time.
Gæren udrøres med lunkent vand og blandes med fuldkornsmelet sammen med kærnemælk, salt, olie og rugmel.
Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes godt igennem på bordet.
Dejen skal være mere fast end til fuldkornsbrød, da brødet bages på plade.
Dejen hæver 45 min.
Æltes igennem og formes til et rundt brød, som lægges på bageplade med bagepapir.
Efterhæver ca. 30 min.
Snittes og pensles med sammenpisket æg. Drysses med fuldkornsmel.
Bages på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i 35-45 min. Afkøles på bagerist.

 


 

Opdateret: 18/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙