6-8 portioner
# Ingredienser
1 stort icebergsalathoved
150-200 g mellemlagret danboost
150-200 g ufarvet spegepølse
150-200 g skinke/hamburgerryg
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
½ lille blomkålshoved
Marinade:
1 dl olie
2-3 spsk citronsaft
1 tsk hakket salvie (¼ tsk tørret)
½ lille porre
salt, friskkværnet peber
TILBEHØR:
krydderurtebrød, smør.
* Tilberedning
Gør salaten i stand, skyl den og slyng den fri for vand.
Snit den ret fint.
Skær ost, spegepølse, skinke og peberfrugt i strimler. Del
blomkålen i små buketter.
Tag lidt af alle fem dele fra og bland resten med salaten.
MARINADE:
Pisk olie sammen med citronsaft og tilsæt hakkede
salvieblade og renset porre, skåret hudtyndt. Smag marinaden til med salt og
peber.
Lad den trække mindst ½ time før den hældes over salaten.
SERVERING:
Hæld marinaden over salaten og pynt med dynger af de fem
nævnte ingredienser. Server krydderurtebrød og smør til.
Krydderurtebrød:
#
50 g gær
7 dl lunkent vand
1 spsk provencekrydderi eller basilikum
3 spsk olie
1½ spsk salt
½ kg rugmel
ca. 500 g hvedemel.
Pensling og pynt:
sammenpisket æg, sesamfrø, mørke og lyse birkes.
*
Udrør gæren med lunkent vand og tilsæt de øvrige
ingredienser.
Ælt dejen til den er blank og smidig.
Sæt den til hævning 1-1½ time, tildækket med rent
viskestykke.
Slå luften ud af dejen og ælt den atter igennem.
Tril dejen til en pølse, som deles i 25 ensartede stykker.
Tril hvert stykke til en bolle. Læg bagepapir på plade.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Læg fire boller midt på pladen, ca. ½ cm afstand mellem
bollerne.
Læg 8 boller udenom, samme afstand.
Læg 13 boller i en ring uden om de 8 boller.
Sæt brødet til efterhævning 20-30 min. Pensl med
sammenpisket æg.
Drys inderste 4 boller med sesamfrø, de 8 boller med mørke
birkes og
de 13 boller med lyse birkes.
Sæt brødet på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i 30-40 min.
Efter 15 min bagning sættes brødet midt i ovnen.
Serveres lunt eller koldt med smør.
Dette brød ser smukt ud som midterdekoration på bordet,
lagt på et bræt eller en flad, rund kurv.
Man brækker bollerne fra hinanden. Brødet skæres ikke.
VARIATION AF RETTEN:
Pølse/bønnesalat
4 pers.
#
300 g fine haricots verts
evt. 2 kviste hakket sar (ca. ½ tsk tørret)
150 g ufarvet (hjemmelavet) spegepølse
2 spsk finthakket løg.
Marinade:
5 spsk olie
1-2 spsk hvidvinseddike eller citronsaft
1 fed knust hvidløg
40 g Danablu ost
2-3 spsk ymer
salt, peber.
*
Kog bønnerne i velsaltet vand tilsat sar (kan udelades).
Hæld dem til afdrypning i en sigte.
Skær spegepølsen i ca. 2 mm tykke skiver og derefter i
strimler.
Bland bønnerne, spegepølse og meget finhakket løg.
Pisk olie og eddike sammen med knust hvidløg, salt og peber.
Mos osten gennem en sigte og pisk den i marinaden sammen med
ymer.
Hæld marinaden over salaten, bland det hele godt og
server den med krydderurtebrød, flute eller groft brød.
Opdateret: 18/10/2025