Svejtsisk grønsagssuppe

Svejtsisk grønsagssuppe 

 
Svejtsisk grønsagssuppe
Ostesuppe fra Vermont
1-2-3 Kødsuppe

 

Svejtsisk grønsagssuppe

Tid: 20 min. I alt: 40 min. 4-6 portioner
# Ingredienser
2 porrer
2-3 løg, 150 g
2 stængler bladselleri
½ dl hakket persille
½-1 blomkålshoved, ca. 200 g
suppevisk
1½ l grundsuppe/hønsebouillon
30 g suppenudler
salt, friskkværnet peber
8 skiver Emmentaler- eller svenbo ost

 
TILBEHØR:
Flute, evt. små terninger af skinke eller kogt hamburgerryg.

 
* Tilberedning
Skær porrer, løg og bladselleri i tynde skiver.
Hak persillen og del blomkålen i små buketter.
Kog grønsagerne på suppen tilsat visk i ca. 10 min.
Tilsæt suppenudler og kog suppen endnu 5-10 min.
Læg osteskiverne i bunden og op ad siderne i serveringsskålen.
Smag suppen til. Fjern visken. Hæld suppen spilkogende over osten.

 
SERVERING:
Serveres omgående med flute og evt. skinke/hamburgerryg-terninger.

 
Svenbo ost er en dansk udgave af emmentaler ost. Det er en fast skæreost
med store huller. Den kaldes også »dansk emmentaler«, og
den danske produktion begyndte i Svendborg i 1898.

 

Ostesuppe fra Vermont

4-5 pers.
# Ingredienser:
1 l hønsebouillon
1 porre
2 stængler bladselleri
1 hakket løg
2 spsk Maizena
2 spsk vand
150 g vellagret Cheddar- eller Goudaost
hvid peber
lidt revet muskatnød
evt. salt
½-1 dl tør hvidvin
2 æggeblommer
1-1½ dl fløde.

 
* Tilberedning:
Hønsebouillon varmes, og heri koges snittet porre, bladselleri og hakket løg i 10 min.
Jævnes med Maizena udrørt i vand. Revet ost tilsættes og der røres, til osten er smeltet.
Suppen smages til med peber, muskat, evt. salt og tør hvidvin.
Æggeblommer piskes sammen med fløde og lidt af suppen røres i.
Gryden tages af varmen og æggeflødemassen røres i.
Suppen varmes under omrøring til lige under kogepunktet. Må ikke koge.
Serveres med et drys purløg eller fintsnittet peberfrugt.
Byd tyndt, ristet rugbrød til.  

 
TIPS
I stedet for Cheddar tilsættes suppen Gorgonzola eller Mycella,
som moses gennem en sigte.
Mængden er lidt svær at angive, den afhænger af, hvor lagret osten er.

 

1-2-3 kødsuppe

1 stort hakket løg
1 spsk olie
300 g hakket oksekød
4 dl frosne suppeurter
1 ds flåede tomater, ½ kg
1½ l vand eller grundsuppe
salt, peber.

 
* Tilberedning:
Det hakkede løg svitses i olie.
Det hakkede kød tilsættes under omrøring og der røres, til kødet har delt sig.
Frosne suppeurter svitses med et øjeblik, inden hakkede, flåede tomater
(hakkes med kniv i dåsen), væden samt vand/suppe tilsættes.
Suppen koger 15 min. Smages til.
Serveres med revet ost og flute eller ostebrød, se Tilbehør til supper.
Kan også serveres til natmad.

 


 

Opdateret: 03/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙