Grønne supper

Grønne supper 

 
Ærtesuppe
Salatsuppe
Syresuppe fra Normandiet
Brøndkarsesuppe
Tips
Salathoved suppe

 

Ærtesuppe

(forrest i billedet) - 4 pers.
# Ingredienser:
500 g friskbælgede eller frosne ærter
2-3 stilke frisk mynte eller 1 tsk tørret
1 finhakket løg
1¼ l hønsebouillon
salt, peber
20 g smør
1½ dl piskefløde
lidt friske mynteblade.

 
* Tilberedning:
Tag 100 g ærter fra samt lidt friske mynteblade.
Kog resten af ærterne, mynte og hakket løg i hønsebouillon i 15 min.
Fjern mynten. Findel suppen i en blender og gnid den derefter gennem en sigte.
Kan også pureres gennem en sigte uden at blendes først.
Tilsæt halvdelen af piskefløden. Kog suppen igennem og smag til med salt og peber.
Varm ærterne på suppen ca. 2 min.
Tilsæt koldt smør under omrøring.

 
SERVERING:
Øs suppen op ved bordet i varme suppeskåle og
kom en spsk piskefløde (evt flødeskum) i hver.
Rør lidt rundt så det giver en marmoreret effekt.
Drys evt. lidt hakket mynte i suppen. Byd flute til.
Suppen kan fryses 6 mdr.

 

Salatsuppe

(midt i billedet) - 4 pers.
# Ingredienser:
500 g kartofler
1¼ l hønsebouillon
1 stort salathoved
salt, hvid peber
1 spsk hakket frisk merian eller 1 tsk tørret
1 dl piskefløde- kan udelades.

 
* Tilberedning:
Kartoflerne skæres i mindre stykker og koges i suppen ca. ½ time.
Skyllet salat lægges oven i gryden og dampes, til den falder sammen.
Suppen afkøler lidt, og alt findeles i en blender.
Kan også pureres gennem en sigte, men så skal salaten koge 10 min.
Suppen varmes op i gryden og smages til med krydderier og tilsættes piskefløde.
Er suppen for tyk, spædes op med bouillon.
Suppen drysses med fintklippet purløg og serveres med flute, evt. skinkeflute,
Se Tilbehør til supper.

 

Syresuppe fra Normandiet

(bagest i billedet) - 4 pers.
# Ingredienser:
400 g havesyre (se tips)
50 g smør
3 hakkede skalotteløg
1 fed hvidløg
1¼ l hønsebouillon
1 kvist timian
salt, peber
1 dl piskefløde
2 æggeblommer.

 
TILBEHØR:
Ristede hvidløgsbrødterninger.

 
* Tilberedning:
Skyl syren. Skær den i strimler og hak den med en kniv.
Hak løg og hvidløg. Damp alle tre dele i smør, til syren falder sammen.
Tilsæt bouillon og timian og kog suppen 10 min.
Findel evt. suppen i en blender, men det er ikke nødvendigt.
Rør fløde og æggeblommer sammen. Tag gryden af varmen.
Rør lidt suppe i æggemassen og hæld derefter denne i suppen under omrøring.
Derefter må suppen ikke koge mere.
Serveres med ristede hvidløgsbrødterninger.
Suppen kan i stedet tilsættes strimlet skinke eller tunge, eller
serveres med et halvt smilende æg til hver.

 

Brøndkarsesuppe

4 pers.
# Ingredienser:
150 g brøndkarse
500 g udkernede squashfrugter/courgetter
2 løg
3 kviste frisk merian eller ½-1 tsk tørret
1½ l hønsebouillon
100 g brøndkarse.

 
* Tilberedning:
Brøndkarsen hakkes groft. Squash flækkes, udkernes og skæres i terninger.
Løgene hakkes. Alt koges 20 min i bouillon tilsat merian. Merian fjernes.
Suppen findeles i en blender og sies, så træede stilke sies fra.
Suppen kan også gnides gennem en sigte.
Suppen hældes tilbage i gryden. 1 dl hældes i blenderen.
Resten at brøndkarsen nippes fri for stilke og bladene findeles i blenderen.
Denne brøndkarsepuré kommes tilbage i suppen, som derefter kun
lige varmes til kogepunktet og smages til.

 
Suppen kan serveres naturel med brødterninger eller en klat creme fraiche.
Velegnet til frysning, holdbarhed 6 mdr. Kan laves med kartofler i stedet for squash.
Det kan ikke betale sig at lave brøndkarsesuppe, hvis man ikke har masser af den
selv i haven eller kan købe den kraftige brøndkarse hos grønthandleren.
Den spæde pottebrøndkarse har ikke smag nok til suppe.

 

Salathoved suppe

à la Verge 4 pers.
# Ingredienser:
1 mellemstort finthakket løg
25 g smør
2 tsk karry
1 mellemstort salathoved
5 stilke persille, helst den storbladede
300 g mellemfine ærter
1½ l hønsebouillon
1 dl piskefløde.

 
* Tilberedning:
Det hakkede løg dampes mørt i smør uden at brune.
Salaten skylles, slynges og hakkes groft.
Karry drysses over løgene og brændes af.
Salaten tilsættes og damper 2-3 min.
Ærter og persille uden stilke tilsættes sammen med bouillon.
Suppen koger uden låg i 8-10 min, findeles på blender eller
pureres gennem en sigte.
Varmes i gryden og tilsættes piskefløde.
Serveres med ristede brødterninger.

 
Grønne supper

Tips

Den almindelige havesyre, Rumex acetosa, er en krydderurt med en frisk og syrlig smag,
der tilføjer en uundværlig dimension til salater, fiskeretter, supper og
andre kulinariske kreationer.
Tilberedningsmæssigt kan du bruge spinat eller bladbeder tilsat lidt citronsaft,
mens rucola tilbyder en krydret smag i salater og på varme retter. 

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙