Bønnesupper

Bønnesupper 

 
Bønnesuppe fra Tour d' Argent
Græsk linsesuppe
Kikærtesuppe fra Provence
Tips

 

Bønnesuppe fra Tour d' Argent

Tid: 30 min. I alt: 2 time +. 6 portioner
 
# Ingredienser
300 g røde kidneybønner
150 glinser
2 stilke bladselleri
1 gulerod
2 hakkede løg
5 stilke persille
2 fed hvidløg
1 laurbærblad
salt, friskkværnet peber
2 liter hønsebouillon
50 g smør
200 g havesyre, se Tips
½ dl persille uden stilke
½ dl kørvel uden stilke
friskkværnet peber
 
* Tilberedning
Sæt bønner og linser i blød natten over i koldt vand. Hæld bønnerne til afdrypning.
Snit alle grønsagerne i mindre stykker og
kom dem alle i en gryde sammen med bønner og linser.
Tilsæt persille, hvidløg, laurbærblad og hønsebouillon.
Kog suppen under låg, til bønnerne er meget møre, ca. 1½ time eller 20 min i en trykkoger.
Fjern laurbærblad. Blend suppen, cirka ½ l ad gangen.
Hæld den gennem en sigte op i gryden.
Smag den til med salt og peber og hold den varm ved svagt blus.
Skyl alt det grønne. Pluk stilke fra. Skær syren i meget fine strimler.
Hak persille og kørvel. Smelt halvdelen af smørret i en gryde og tilsæt alt det grønne.
Lad det dampe uden omrøring til det falder sammen og har mistet farven.
Hæld blandingen i bønnesuppen sammen med små kolde klumper af
resten af smørret under konstant omrøring.
 
SERVERING:
Server suppen meget varm.
Sæt peberkværnen på bordet og evt. lidt hakket persille og kørvel,
som kan drysses i suppen, når den er øst op.
 

Græsk linsesuppe

# Ingredienser
2 tsk olie
1 stort hakket løg
1 gulerod, skåret i små terninger
1 stor ds. tomatpuré, ca. 150 g
200 g linser
1½ l grundsuppe/oksebouillon
1-2 finhakkede friske løvstikkeblade eller 1 tsk tørret.
 
* Tilberedning
Det hakkede løg svitses i olie, til det er gyldent og klart.
Gulerodsterninger tilsættes og svitses lidt med.
De øvrige ingredienser tilsættes, og suppen koger,
til linserne er møre, ca.½ time.
Man kan evt. sætte hakket eller fintklippet persille på bordet
til at drysse i suppen.

 

Kikærtesuppe fra Provence

# Ingredienser
2 hakkede løg
1 spsk olie
2 gulerødder skåret i terninger
2 tomater skåret i både
1 fed hvidløg
1 iceberg-salathoved
3-4 salvieblade eller ½ tsk tørret
salt, peber
1 liter oksebouillon/grundsuppe
1 ds kikærter, 500 g.
 
* Tilberedning
Svits de hakkede løg i olie, til de er klare.
Tilsæt de andre grønsager og krydderier. Salaten skæres i strimler.
Det hele blandes godt og tilsættes bouillon. Suppen koger under låg 20-25 min.
Ærterne hældes til afdrypning. Skylles under koldt vand og hældes i suppen.
Koger med 5 min. Suppen findeles i blender.
Varmes igennem i gryden og smages til med salt og peber.
Serveres med ristede brødterninger og/eller groftreven gulerod.

 

Tips

Det er nemmest at bruge dåsekikærter. Men man kan også selv koge dem:
Ca. 175 g udblødes i koldt vand i mindst 8 timer. Koger ca. 1 time, til de er møre.
Denne suppe kan laves med alle slags tørrede bønner og ærter.
 
Angående bønnesuppen:
Kan havesyre ikke skaffes, kan helbladet frisk eller frossen spinat anvendes
i stedet og suppen smages til med lidt vineddike eller citronsaft.

 


 

Opdateret: 03/12/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙