
Tid: 20 min. I alt 1 time. 4-6 portioner
# Ingredienser
kg kogte, kolde
pillekartofler
2 spsk finhakket skalotteløg
2 spsk hakket persille
MARINADE:
1½ dl olie
ca. 3-4 spsk estragoneddike eller citronsaft
1-2 tsk sur sennep, helst estragonsennep
1½-2 tsk salt, friskkværnet peber.
* Tilberedning
Skær kogte, kolde, pillede kartofler i skiver.
Hak løg og persille fint. Bland alle tre dele i en skål.
MARINADE:
Pisk marinaden sammen af nævnte ingredienser og
smag den godt til.
Hæld marinaden over og bland salaten godt.
Stil salaten koldt mindst ½-1 time,
så den kan få lov at trække, inden den spises.
SERVERING:
Smag på salaten inden serveringen.
Det kan variere hvor meget kartofler suger og
tager smag af marinaden.
Tilsæt evt. mere olie, eddike eller salt.
Anret salaten i en skål og server den som tilbehør
til kold eller varm fisk, kød, fjerkræ o.s.v.
VARIATION AF MARINADEN:
Serveres denne kartoffelsalat til fisk,
kan man tilsætte dild i stedet for persille.
Marinaden kan også krydres med knust hvidløg.
VARIATIONER AF KARTOFFELSALAT:
Amerikansk kartoffelsalat:
¼ kg kogte, kolde kartofler
2 hårdkogte, hakkede æg
2 spsk finhakket løg
2 stængler finhakket bladselleri (kan udelades).
Dressing:
100 g
mayonnaise
ca. 1 dl
ymer
2-3 spsk citronsaft
2 tsk fransk sennep
1 fed knust hvidløg
salt, peber
1-2 spsk hakket persille.
Pynt:
1-2 hårdkogte æg
sorte eller grønne oliven.
* Tilberedning
Skær kartoflerne i terninger. Hak æg og løg fint.
Snit bladselleri i ganske små terninger. Bland alt sammen.
Pisk alle ingredienserne sammen til dressingen og smag den
godt til.
Bland dressingen med kartoflerne og smag salaten til.
Tilsæt mere ymer, hvis salaten virker for tør og fast.
Anret salaten i en skål og pynt med kvarte hårdkogte æg og
sorte eller grønne oliven.
Yoghurt-kartoffelsalat:
½ kg kogte, kolde kartofler
1 bdt radiser
1 grøn peberfrugt
2 tsk revet løg.
Dressing:
2 dl yoghurt naturel
2-3 spsk fløde
2 spsk finklippet purløg
salt, hvid peber.
Pynt: tomatbåde.
* Tilberedning
Skær kartofler og radiser i skiver.
Peberfrugt i små terninger. Riv lidt løg.
Bland det hele godt.
Pisk dressingen sammen af nævnte ingredienser og
smag den godt til.
Hæld den over kartoflerne og bland salaten godt.
Smag den til. Pynt med tomatbåde.
Især velegnet til røget fisk og - kød.
TIPS:
Anvend altid små faste pillekartofler til kartoffelsalat.
Om sommeren egner nye, skrubbede kartofler sig fortrinligt.
Senere på året er asparges- og æggeblommekartofler at
foretrække. Kog og pil kartoflerne i god tid i forvejen,
så de kan nå at blive kolde.
Det kan godt gøres dagen i forvejen,
blot kartoflerne står koldt og tildækket.
Opdateret: 14/09/2025