Kartoffel pie, kartoffelmos og Kartoffelcurry

Kartoffel pie, kartoffelmos og Kartoffelcurry 

 
Havemandens kartoffel pie
Ca. 4 pers.
#
2 store hakkede løg
1 spsk olie
3 gulerødder (ca. 250 g)
2 porrer el. 1 pastinak (ca. 200 g)
2 små squash/courgetter (ca. 300 g)
eller en stor skrællet salatagurk
250 g rosenkål eller blomkålsbuketter
3½-4 dl kartoffelvand
1½ dl linser (eller hakket okse-/lammekød)
1 ds koncentreret tomatpuré (70 g)
½-1 tsk timian
2 spsk hakket persille.

 
Kartoffelmos:
750 g skrællede melede kartofler
1 dl mælk
½ dl hakket persille
½ dl fintklippet purløg
25 g smør
1 æg.

 
*
Begynd med at skrælle kartofler.
Vej dem, skær dem i mindre stykker og kog dem i usaltet vand til kartoffelmos.
Imens ordnes grønsagerne. Hak løgene og svits dem i olie.
Tilsæt linser og kartoffelvand og kog det 15 min.
Tilsæt gulerødder, porrer, pastinak og squash skåret i små stykker
samt øvrige ingredienser.
Kog saucen 10 min. Hæld resten af vandet fra de kogte kartofler.
Damp dem helt tørre.
Pisk dem med elhåndpisker til kartoffelmos og tilsæt varm mælk,
hakket grønt og smør.
Tag gryden af varmen og smag mosen til med salt og peber. Tilsæt 1 æg.
Mosen skal være så stiv, at den kan lægges/sprøjtes over retten.
Læg grønsagerne i et oliegnedet ovnfast fad.
Fordel kartoffelmosen over, enten med en ske eller en sprøjtepose.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i 35-45 min.
Server retten direkte fra ovnen. Byd blandet salat til.

 
Retten kan tilsættes 250 g hakket oksekød eller lammekød i stedet
for linser, efter at løgene er brunet og inden grønsagerne tilsættes.
Man kan også blande en rest kød eller fisk i grønsagsblandingen.

 
Vitamin-kartoffelmos
Ca. 4 pers.
#
1 kg kartofler
2-3 dl kogende mælk
1 dl hakket brøndkarse
1 dl hakket persille
1 dl fintklippet purløg
evt. 2-3 spsk basilikum eller estragon
25 g smør
salt, peber
3 æg.

 
*
Tilbered kartoffelmosen som beskrevet under Havemandens pie.
Hak alle urter fint med en kniv. Kog mælken. Tilsæt først lidt kogende mælk.
Derefter det grønne og så mere mælk; så meget som mosen kan tage.
Tag gryden af varmen, tilsæt smør, salt, peber og til sidst æggene.
Fyld mosen i et oliesmurt gratinfad og drys rasp over samt olie eller smeltet smør.
Bag retten midt i ovnen ved 200°C i 50-60 min.
Serveres direkte fra ovnen med Tomat-urtesauce, og evt. salat.
Eller som tilbehør til vegetariske retter, såsom Nødde-ris-karbonader,
til Squashfrikadeller (se samme side), eller til kødretter.

 
Kartoffelcurry
Ca. 4 pers.
#
2 store hakkede løg
1 spsk olie
2 cm fintreven ingefær el. 1 tsk stødt
2-3 fed hvidløg
1 tsk gurkemeje
½ tsk koriander
1 tsk garam masala (evt karry).
2 rensede porrer ca. 250 g
750 g kartofler
4-5 dl bouillon
evt. 1 finthakket frisk chili eller 1 knsp cayennepeber
250 g fine ærter
250 g champignon

 
*
Hak løgene. Svits dem i olie, til de er klare.
Tilsæt krydderierne og lad dem svitse med et øjeblik.
Skær porrerne i 2 cm stykker.
Skær kartoflerne i kvarte eller i store tern.
Bland begge grønsager i gryden og tilsæt bouillon og finthakket chili uden kerner.
Kog retten under låg, til kartoflerne er møre, ca. 20 min.
Spæd med bouillon, hvis det er nødvendigt.
Tilsæt ærter og champignon skåret i kvarte og kog retten videre 5 min.
Smag til med salt og peber.
Server retten med løse naturris og Farfars milde salat eller blot med æblebåde blandet med appelsinsaft.
Retten kan tilsættes lidt fintskåret svine- eller lammekød, som koges lidt i bouillon, inden kartofler tilsættes; eller tilsættes kyllingekød.

 


 

Opdateret: 18/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙