Salater som tilbehør

Salater som tilbehør 

 
Grundmarinade
#
4 dl olie
1-1½ dl rødvinseddike
1-3 tsk lys dijonsennep
1-2 fed knust hvidløg
salt, friskkværnet peber.
*
Pisk alle ingredienser sammen. Hæld marinaden på en flaske og luk den.

 
Grøn salat
(Forrest til venstre i billedet)
#
1-2 slags grøn salat, fx iceberg- og hovedsalat
15 skiver agurk
3-4 spsk sesamfrø
3-5 spsk grundmarinade.
*
Gør salaten i stand. Slyng den fri for vand. Snit eller riv den ret fint.
Rist sesamkernerne på en tør teflonbelagt pande under konstant omrøring.
Læg dem på fedtsugende papir.
Skær agurken i skiver og bland den med salaten. Drys sesamkerner over.
Pisk marinaden sammen og hæld den over i serveringsøjeblikket.
Bland salaten ved bordet.

 
Salat med kinakål
(Skråt til venstre i billedet).
#
½ kinakål
3-4 stængler bladselleri
1 lille grøn peberfrugt
1 lille rød peberfrugt eller 2-3 tomater
1 lille løg, gerne rødløg
1 hårdkogt æg
1 avocado
æggedressing

 
Æggedressing
#
1 dl A38 eller ymer
3-4 spsk grundmarinade
1 fed knust hvidløg
1 hakket hårdkogt æg
evt. 1-2 tsk bearnaise-essens
salt, peber.
*
Snit kinakål og bladselleri ret fint. Skær peberfrugt og løg i tynde skiver.
Bland det hele godt.
Pisk dressingen sammen af de nævnte ingredienser og
hæld den over ½ time før serveringen.
Pynt med tomatbåde eller rød peber, æggeskiver og
skiver af avocado vendt i citronsaft.

 
Maries salat
(Bagest i billedet)
#
300 g fintsnittet hvidkål
200 g kogte rødbeder
1-2 gulerødder (200 g)
200 g jordskokker
100 g bønnespirer eller andre spirer.

 
Solsikkedressing
#
¾ dl solsikkekerner
½ dl olie
 2-2½ dl vand
2 spsk citronsaft
1 tsk lys dijonsennep
1 fed hvidløg, salt, peber.
*
Snit kålen fint. Riv rødbederne og gulerødderne på den grove side af råkostjernet.
Skær de skrællede jordskokker i tynde skiver. Skyl spirerne.
Bland alle grønsagerne i en stor skål.
Findel solsikkekerner, olie og 1 dl vand i en blender.
Tilsæt sennep, citronsaft, evt. hvidløg, salt og peber.
Spæd op med mere vand til dressingen har en glat, jævn konsistens.
Hæld dressingen over salaten og bland det hele godt
ca. ½ time før salaten skal spises.
Portionen er ret stor og passer som tilbehør for 8-10 personer.
Jordskokker kan udskiftes med bladselleri eller kinaradise.

 
Radisesalat
#
30 radiser (ca. 3 bdt)
3-4 forårsløg eller et nyt løg med top eller ½ lille porre
½ salatagurk
3-4 spsk grundmarinade.
*
Skær radiser i skiver. Snit løg/porre fint. Skær agurk i terninger.
Bland det hele i grundmarinaden.
Salaten kan gøres mere fyldig ved at tilsætte 100-200 g kogte hvide bønner eller kikærter.
Der hældes så mere marinade på.

 
Rødbedesalat
#
½ kg kogte rødbeder
1 dl grundmarinade plus 1 spsk eddike,
salt og sennep
2-3 æbler.
*
Skær kogte kolde rødbeder i terninger.
Pisk marinaden sammen med mere eddike, salt og sennep, da
rødbeder er ret fade i smagen.
Hæld den over og lad salaten trække mindst 2 timer.
Skær æblerne i terninger og bland dem i lige inden serveringen.

 
Farfars milde salat
#
½-1 icebergsalat
1-2 bananer
2 appelsiner
friskpresset appelsinsaft
evt. lidt hakkede nøddekerner.
*
Snit salaten fint. Skær bananerne i skiver og bland dem straks med appelsinsaft.
Skær appelsinerne i terninger og bland frugten med salaten.
Denne salat passer fint til stærke karryretter.

 
TIPS
Man kan anvende alle slags grønne og røde salatblade til den første salat,
men også kinakål og meget fintsnittet hvidkål.
Bruger man ofte marinade, er det nemmest at piske en stor portion sammen
som angivet - ca. ½ liter.
Den skal opbevares i køleskabet i en flaske, som hver gang rystes inden brugen.
Det er hurtigst at mixe en marinade på en blender.
Derved bliver den tykkere og kan så spædes op med lidt vand.
Denne grundmarinade kan bruges til alle slags salater,
også blandet af forskellige grønsager.
Salaterne her serveres fortrinsvis som tilbehør til frokost- og middagsretter.
Men de kan også serveres som forret eller på en buffet.

 


 

 

Opdateret: 18/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙