
Tid: 20 min. I alt: 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
¾ kg kogte, kolde, pillede asparges- eller brunekartofler
4-6 stængler bladselleri, helst den lysegrønne sort
Marinade:
1 dl olie
1 dl tør hvidvin
ca. 2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet hvid peber
* Tilberedning
Skær de kogte kartofler i skiver.
Skyl bladsellerien og skær den i tynde skiver på tværs.
Pisk marinaden sammen og smag den godt til med salt og
peber.
Hæld den over kartofler og bladselleri.
Bland salaten godt.
Sæt den køligt ½-¾ time, så den kan suge marinaden.
Smag salaten til inden serveringen.
SERVERING:
Anret salaten i en skål og server den som tilbehør til
grillstegte kyllinger, skinke, roastbeef, stegt fisk med
videre.
VARIATION AF SALATEN:
I stedet for bladselleri kan salaten tilsættes:
1. Rød eller grøn peberfrugt samt finthakket
skalotteløg.
2. Rå champignonskiver, tomatbåde og hakket persille.
3. Syltet rødbede skåret i terninger og finsnittet
julesalat.
Denne salat må først blandes i sidste øjeblik, ellers bliver
julesalaten blød.
4. Radiseskiver, terninger af rå agurk, tomatbåde og
fintklippet purløg.
VARIATION AF MARINADEN:
Til de anviste salater kan også bruges følgende marinader:
1. 1-1½ dl olie, 3-4 spsk citronsaft, salt, peber,
1-2 tsk fransk sennep.
2. 1-1½ dl olie, 2-4 spsk rød- eller hvidvinseddike,
salt, peber,
evt. ½-1 fed knust hvidløg.
Evt. hakket kryddergrønt, hvis det passer, foruden de
anviste i salatopskrifterne.
VARIATION AF RETTEN:
Varm kartoffelsalat:
¼ kg små, kogte faste kartofler,
2 mellemstore løg,
ca. 2 dl bouillon (evt. vand/terning),
ca. 30 g smør,
1-2 spsk estragon- eller anden kryddereddike,
salt, friskkværnet peber (hvid),
ca. 1 dl fløde,
fintklippet purløg, persille eller andet kryddergrønt.
Skær kartoflerne i skiver.
Kog de skiveskårne løg i bouillon under låg, til de er
klare.
Læg kartoflerne i gryden og tilsæt smør, eddike og
krydderier.
Dæmp varmen.
Kog salaten ved svag varme uden låg, til den er jævn.
Kartoflerne må endelig ikke gå i stykker.
Tilsæt fløden og kog salaten endnu 5 min.
Smag salaten til.
Anret den overdrysset med purløg, persille eller andet
kryddergrønt.
Opdateret: 14/09/2025