Bønner med skinke
(Billedet).
#
500-750 g ribbefri grønne bønner
vand, salt
30 g smør
1-2 fed hakket hvidløg
75-100 g kogt røget skinke (ca. 2 skiver)
2 spsk hakket persille
evt. 1 spsk hakket estragon eller sar (kan udelades)
friskkværnet peber.
*
Nip bønnerne. Skyl dem i koldt vand.
Del dem evt. midt igennem, hvis de er meget lange.
Kog dem i velsaltet vand, til de er møre, men stadig let sprøde og har »bid«, 5-6 min.
Hæld dem til afdrypning. Hak hvidløg fint. Skær skinken i terninger.
Damp begge dele i smør uden at brune. Tilsæt bønner og bland det hele godt.
Damp det 2-4 min. Tilsæt kryddergrønt.
SERVERING:
Server retten som forret/frokostret med flute til.
Eller som tilbehør til kød og fjerkræ.
Hurtige forretter med bønner
Kog istandgjorte bønner i velsaltet vand. Hæld dem til afdrypning.
Anret dem på et varmt fad. Server fx dem med:
1. Koldt smør og reven parmesanost.
2. Overhældt med smeltet smør tilsat 2-3 fed knust hvidløg.
3. Smeltet smør tilsat lidt citronsaft, hakket persille og evt. hakket sar (bønneurt).
Tips
Alle retterne kan også tilberedes med gule voksbønner.
Bønner med reven ost
#
500 g grønne eller gule bønner
1 dl reven cheddar-, mozzarella eller svenboost
1-2 spsk parmesan.
*
Kog bønnerne i velsaltet vand 5-6 min. Hæld dem til afdrypning.
Læg dem i et oliesmurt ovnfast fad.
Bland de to slags ost. Drys dem over bønnerne.
Gratiner retten på ovnristen på øverste ribbe i ovnen ved 225°C i ca. 10-12 min.
Serveres direkte fra ovnen som forret.
Tomatdampede bønner
1 stor ds tomatpuré, 150 g
1 hakket løg
1-2 fed knust hvidløg
½ liter vand
salt, peber
500-750 g grønne og/eller gule bønner
Hakket persille.
*
Bland tomatpuré med løg, hvidløg samt vand og krydderier.
Kog blandingen 5 min. Tilsæt istandgjorte bønner, evt. brækket en gang igennem.
Kog dem 10-12 min, til de er møre, men stadig sprøde.
Serveres som tilbehør til kød og stegt eller røget fisk.
Serveres kolde som forret pyntet med både af hårdkogte æg drysset
med kapers eller snittet forårsløg/purløg.
Maries bønneæggekage
#
300 g friske grønne bønner
2 tsk olie
1-2 fed finthakket hvidløg
4 æg
2-3 spsk soya.
*
Snit bønnerne i 1 cm stykker. Det er nemmest at snitte en håndfuld ad gangen.
Svits bønnerne på en lille pande i olie i ca. 2 min.
Tilsæt hakket (ikke knust) hvidløg og svits det med 1 minut.
Pisk æggene let sammen med soja.
Hæld æggemassen over bønnerne. Dæmp varmen. Lad æggekagen stivne.
Løsn den og vend den ud på et låg.
Vend låget over panden og steg æggekagen ½-1 minut på den anden side.
Serveres direkte fra panden som forret eller frokostret med brød til.
Opdateret: 19/11/2025