Der findes utallige grillsauce og grillolier i handlen, enkelte er endda fortrinlige,
men de fleste er dyre, og man bliver træt af altid at pensle
med det samme.
Derfor bruges der i her udelukkende olier, marinader og sauce,
som man selv kan lave.
GRILLOLIE:
Fyld et glas med en krydderurt, fx timian eller løvstikke,
evt. mange slags.
Hæld olie over og lad urterne trække 2-3 dage. Brug olien
til pensling.
Urterne kan også findeles i olie i en blender. Det giver en
kraftigere smag.
Løvstikkeolie egner sig til næsten al slags kød. Men prøv dig
frem.
GRILLMARINADE:
Kød vinder ofte i velsmag, hvis det marineres inden
stegning.
Vi anviser forskellige marinader.
God kryddermarinade består fx af:
2 dl olie
2 finhakkede skalotteløg
2-3 spsk hakket persille
1 tsk oregano eller basilikum
3-4 spsk citronsaft eller tør hvidvin
friskkværnet peber
evt. 1 lys dijonsennep.
Alt piskes sammen.
Tingene skal marinere nogle timer eller anvendes til pensling.
Kan opbevares et par uger i køleskab i et glas med skruelåg.
GRILLSAUCE:
Er ikke sauce i egentlig forstand, men en slags tyk
dressing.
Nogle gange kan kødet marineres i saucen eller
der pensles med den under stegningen. se fx Barbecuesauce:
Barbecue-grillsauce:
#
1 dl olie
3 spsk koncentreret tomatpuré
1 spsk barbecuekrydderi
1 spsk engelsk sauce
1 groftrevet løg
salt, peber
evt. et par dr. tabasco eller
stærk chilisauce
2 fed knust hvidløg
1-2 dl bouillon.
*
Kog barbecuesaucen sammen af de nævnte ingredienser.
Kog den ved svag varme 15-20 min. Afkøl.
TILBEHØR TIL GRILLMAD
Det meste tilbehør til grillmad er meget enkelt.
En bagt kartoffel, brøndkarse, salat, flute, groft brød
o.lign.
Se afsnittet om salater, brød, grønsager og om kartofler.
Kryddersmør
passer næsten til al grillmad.
#
100-125 g blødt smør
1 stk revet løg
2-4 spsk hakket persille
citronsaft efter smag
groft, malet peber
½-1 fed knust hvidløg.
*
Alt røres sammen og sættes koldt, til det skal serveres.
Dette smør kan varieres med andre krydderier, et eller flere
efter smag.
Opdateret: 19/11/2025