Forskellige salattyper

Forskellige salattyper

 
1. ALMINDELIG HOVEDSALAT: Rodskiven skæres af, hovedet deles i blade. De skylles, slynges eller duppes fri for vand i et klæde. Rives i mindre stykker.

 
2. COSSALAT (israelsk eller romainesalat):
Kan dyrkes her i landet. Skær rodskiven af. Skyl bladene. Dup dem tørre. Snit dem på tværs i 3 cm brede stykker. Meget sprød og velsmagende salat.

 
KINESISK KÅL/ KINAKÅL: Mere en salattype end kål. Den har lysegrønne blade og brede bladribber. Fjern evt. grimme blade el. skær brune kanter af. Skær rodskiven af. Flæk salaten på langs. Skær rodstokken ud og snit kålen på tværs i tynde strimler. En sprød salat, der kan opbevares i ca. 10 dage i plastpose i køleskabet.

 
3. ICEBERGSALAT/WONDERSALAT: To sorter af samme familie. Grove blade fjernes. Salaten skylles, slynges, skæres i kvarte og snittes groft. Opbevares i plastpose i køleskabet og kan holde sig 6-8 dage.

 
4. JULESALAT. Skær rodskiven af. Skær rodstokken ud med kegleformet snit. Det er rodstokken, der indeholder et stof, som af og til gør julesalat bitter. Skyl salaten og snit den på tværs, ikke for fint.

 
5. FENNIKELKNOLD. Danske fennikel fås først på efteråret, senere kommer de importerede. Fennikel er sprød og har en behagelig lakridsagtig smag. Skær rodskiven af. Skyl knolden. Flæk den på langs. Skær toppen af. Skær rodstokken ud med to skrå snit. Snit knolden i tynde skiver.

 
6. AVOCADO: Der forhandles to typer her i landet. En grøn med glat skind eller en brunlig med knudret skind. Det er ligegyldig hvilken De anvender. De smager ens. Avocado skal være moden, før den spises. Mærk, hvor stilken har siddet, om den virker som »blødt smør«. Frugten skylles, flækkes på langs og stenen fjernes. Skindet pilles forsigtigt af. Avocadokødet skæres forsigtigt ud i strimler eller terninger. Læg det omgående i marinade, for at undgå misfarvning. Avocado kan spises som selvstændig salat, men blandes som regel med andre salater eller grønsager.

 
7. BLADSELLERI: Dyrkes både hvid og lysegrøn. Det er den samme plante, blot har den blege ikke fået lys under dyrkningen. Selv om den hvide bladselleri stadig er den mest foretrukne, bør man altid vælge den lysegrønne. Den er ikke så træet, er mere sprød end den hvide og har mere smag end den. Skær den lille rod af. Del den i stilke og skyl hver stilk grundigt. Stilkene kan evt. skrælles for træede tråde på den ene side. Skær bladene af. Snit stilkene i ca. ½ cm tykke skiver på tværs.

 
8. BRØNDKARSE. Fås det meste af året i plastpotter. Skylles og nippes for grove stængler. Spises som selvstændig salat uden marinade eller blandes med andre salater. Kan dyrkes i haven.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙