
1. ALMINDELIG HOVEDSALAT: Rodskiven skæres af, hovedet deles i blade. De skylles, slynges eller duppes fri for vand i et klæde. Rives i mindre stykker.
2. COSSALAT (israelsk eller romainesalat):
Kan dyrkes her i landet. Skær rodskiven af. Skyl bladene.
Dup dem tørre. Snit dem på tværs i 3 cm brede stykker. Meget sprød og
velsmagende salat.
KINESISK KÅL/ KINAKÅL: Mere en salattype end kål. Den har
lysegrønne blade og brede bladribber. Fjern evt. grimme blade el. skær brune
kanter af. Skær rodskiven af. Flæk salaten på langs. Skær rodstokken ud og snit
kålen på tværs i tynde strimler. En sprød salat, der kan opbevares i ca. 10
dage i plastpose i køleskabet.
3. ICEBERGSALAT/WONDERSALAT: To sorter af samme familie.
Grove blade fjernes. Salaten skylles, slynges, skæres i kvarte og snittes
groft. Opbevares i plastpose i køleskabet og kan holde sig 6-8 dage.
4. JULESALAT. Skær rodskiven af. Skær rodstokken ud med
kegleformet snit. Det er rodstokken, der indeholder et stof, som af og til gør
julesalat bitter. Skyl salaten og snit den på tværs, ikke for fint.
5. FENNIKELKNOLD. Danske fennikel fås først på efteråret,
senere kommer de importerede. Fennikel er sprød og har en behagelig
lakridsagtig smag. Skær rodskiven af. Skyl knolden. Flæk den på langs. Skær
toppen af. Skær rodstokken ud med to skrå snit. Snit knolden i tynde skiver.
6. AVOCADO: Der forhandles to typer her i landet. En grøn
med glat skind eller en brunlig med knudret skind. Det er ligegyldig hvilken De
anvender. De smager ens. Avocado skal være moden, før den spises. Mærk, hvor
stilken har siddet, om den virker som »blødt smør«. Frugten skylles, flækkes på
langs og stenen fjernes. Skindet pilles forsigtigt af. Avocadokødet skæres
forsigtigt ud i strimler eller terninger. Læg det omgående i marinade, for at
undgå misfarvning. Avocado kan spises som selvstændig salat, men blandes som
regel med andre salater eller grønsager.
7. BLADSELLERI: Dyrkes både hvid og lysegrøn. Det er den
samme plante, blot har den blege ikke fået lys under dyrkningen. Selv om den
hvide bladselleri stadig er den mest foretrukne, bør man altid vælge den
lysegrønne. Den er ikke så træet, er mere sprød end den hvide og har mere smag
end den. Skær den lille rod af. Del den i stilke og skyl hver stilk grundigt.
Stilkene kan evt. skrælles for træede tråde på den ene side. Skær bladene af.
Snit stilkene i ca. ½ cm tykke skiver på tværs.
8. BRØNDKARSE. Fås det meste af året i plastpotter. Skylles
og nippes for grove stængler. Spises som selvstændig salat uden marinade eller
blandes med andre salater. Kan dyrkes i haven.
Opdateret: 14/09/2025