Cocotte, stegeso

Cocotte, stegeso

 
En stegeso, cocotte, rømergryde eller lergryde er et fad eller gryde, som anvendes til langtidsstegning i fx en ovn. Den kan anvendes både med og uden låg. Stegesoen kendes også under navne som cocotte, tagine, Römertopf eller Le Creuset, skønt disse ofte refererer til den specifikke type eller mærke stegeso. Fx er en cocotte fra Frankrig som oftest fremstillet i stentøj eller støbejern.
Historie
Stegesoen er mere end 2000 år gammel. Den stammer fra en tid, hvor man pakkede sit kød ind i ler og placerede det i et bål for at tilberede det.
Frit oversat betyder Römertopf faktisk blot en "romersk potte", og den blev opfundet af romeren Lucius Licinius Lucullus for ca. 2.000 år siden.

 
Inden du bruger din stegeso første gang, skal den vaskes af for at fjerne evt støv og snavs.
Her bruges varmt vand og lidt opvaskemiddel, hvorefter du giver den en tur med opvaskebørsten.
Tør den af i et viskestykke.

 
Anvendelse af stegeso - Römertopf
Når du skal anvende din stegeso til madlavning, er det vigtigt at den først stilles i blød.
Det gør du ved at hælde vand i både låget og underdelen, som derefter står i blød i 15 min.
Hvis ikke du stiller stegesoen i blød, risikerer du, at den nemt flækker under brug. Så det er vigtigt at huske! Hver gang!
Derefter hældes vandet ud, og nu kan du komme dit kød, kylling, grønsager eller hvad du nu skal lave, ned i din stegeso og lægge låget på.
En klassisk fremgangsmåde er, at kødet kommes i stegesoen sammen med lidt væde, og derefter steges i et par timer.
Derefter kan du komme grønsager ved, og stege videre i yderligere en times tid.
Gerne uden låg det sidste kvarter, for at opnå lidt sprødhed.

 
NB: Hæld aldrig kolde væsker i den varme stegeso! Varm dem op først.

 
En kold stegeso må aldrig stilles ind i en varm ovn.
Du skal altid huske, at den ALTID skal i en kold ovn.
Det er igen af hensyn til risikoen for at stegesoen flækker, hvis den udsættes for store skift i temperaturen.
Så læg risten i ovnen på næstnederste rille, stil stegesoen ind i ovnen, og skrue op på den ønskede temperatur.

 
Temperatur
En stegeso skal altid stilles i en kold ovn.
Derefter kan du skrue op, og på fx 150°C almindelig over og undervarme, hvor varmen altså indstilles efter at stegesoen er sat i den kolde ovn.
Du kan nu hæve temperaturen yderligere, og tilbereder fx en kylling ved 200°C over- og undervarme.
Du kan i anvende stegesoen i såvel en almindelig ovn, en gasovn og sågar i en mikroovn.

 
Servering
Når du skal servere maden, er det helt oplagt blot at sætte stegesoen direkte på spisebordet.
Eller rettere, stil den på et skærebræt, da stegesoen fungerer fint som serveringsfad.
Kylling eller kød skæres ud, og lægges tilbage i stegesoen, som derefter også holder maden varm, da leret afgiver varme.
Husk aldrig at stille en varm stegeso på en kold overflade, da du så risikerer den revner!

 
Rengøring af stegeso
Når du er færdig med at spise, skal stegesoen selvfølgelig gøres ren.
Nu er den sikkert også kølet så langt ned, at den kan sættes i køkkenvasken, men vær opmærksom på, at den ikke udsættes for store temperaturudsving!
Kom varmt vand i din stegeso med lidt opvaskemiddel, og gør den ren med en opvaskebørste eller en skuresvamp.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙