Blomkål

Blomkål

 

Blomkål med creme fraiche

Blomkål Polonaise

Blomkål med krydderurter

Ostegratineret blomkål

Nem blomkålsgratin

Almindelig blomkålsgratin

Tomatsauce

Polonaise

 

Blomkål med creme fraiche

(Se billedet)

#

1 stort fast blomkålshoved

vand, salt

2 dl creme fraiche

1 tsk Maizena

20 g smør

hvid peber

1 knsp reven muskatnød

2 spsk hakket persille.

 

*

Gør blomkålen i stand.

Skær et dybt krydssnit op i stokken, så koger kålen mere ensartet.

Kog kålen i velsaltet vand, 10-15 min til den lige er mør, men stadig sprød.

Bland creme fraiche, Maizena samt smør og varm blandingen forsigtigt

under konstant piskning. Smag til med krydderier. Tag blomkålen op med hulske.

Ryst vandet godt af.

 

SERVERING

Læg kålen på et varmt fad. Hæld creme fraiche over. Drys med hakket persille.

Serveres som forret, evt. med skinke eller som tilbehør til kød og fisk.

 

Blomkål Polonaise

#

1 stort blomkål

4 spsk rasp

30 g smør

2 hårdkogte hakkede æg

2 spsk hakket persille.

 

*Kog blomkålen som beskrevet. Rist rasp i smør. Tag panden af varmen.

Tilsæt hakket æg og persille. Læg velafdryppet kål på et varmt fad.

Drys blandingen over. Læg evt. en klat smør øverst.

Serveres rygende varm som forret/frokostret eller som tilbehør til røget kød/fisk.

(læs også om Polonaise nederst)

 

Blomkål med krydderurter

#

1 stort blomkålshoved

2 spsk finthakket løg

1 fed hvidløg

40 g smør

1 dl hakket kryddergrønt, fx hakket persille, hakket estragon,

hakket kørvel og fintklippet purløg.

 

*

Kog kålen som angivet. Damp løg og hvidløg i smør uden at brune.

Tilsæt 1 dl hakket grønt. Læg velafdryppet kål på et fad. Hæld blandingen over.

Serveres som tilbehør til kød og fisk. Kryddergrønt kan varieres efter smag og udbud.

 

Ostegratineret blomkål

Del 1 blomkålshoved i buketter og kog dem akkurat møre ca. 5-8 min.

Hæld dem til afdrypning i en sigte. Læg dem i et oliesmurt ovnfast fad.

Bland 1 dl groftreven cheddar-, mozzarella eller svenboost med

1 spsk reven parmesanost, 1 knsp peber og 1 knsp reven muskatnød.

Drys denne blanding over blomkålen.

Sæt fadet på ovnristen på øverste ribbe i ovnen ved 225°C i ca. 10 min,

til osten er let gylden.

Serveres som tilbehør til kød og fisk, eller som forret med ristet bacon over.

 

Nem blomkålsgratin

# 4 pers.

1-2 blomkål, renset vægt 500-600 g

2½-3 dl bouillon

150 g afskorpet daggammelt franskbrød

4 store æg eller 5 mindre

1 dl mælk,

salt, peber

evt. 2-3 spsk hakkede krydderurter efter smag

rasp.

 

*

Del blomkålen i buketter.

Kog den i velsaltet vand, til den er mør, men ikke overmør.

Hæld kålen til afdrypning i en sigte. Vej brødet efter at det er afskorpet.

Pluk det i mindre stykker. Udblød det i bouillon. Mos det med en gaffel.

Tilsæt æggeblommer, een ad gangen. Rør dem godt ind i mosen.

Tilsæt salt, afhængig af hvor salt bouillonen er, peber og hakkede

krydderurter, evt. persille og lidt estragon eller purløg og lidt løvstikke.

Pisk hviderne meget stive.

Vend dem i brødmassen ad to gange med en dejskraber.

Læg dej og blomkålsbuketter lagvis i et velsmurt gratinfad til ca. 1½ l.

Begynd og slut med dej. Drys rasp over.

Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i ca. 1 time.

 

SERVERING:

Direkte fra ovn med tomatsauce, blandet grøn salat og grov flute/brød.

Kan også serveres som tilbehør til røget kød og fisk.

 

Almindelig blomkålsgratin

# 4 pers.

75 g mel

2 dl letmælk

ca. 1½ dl blomkålsvand

40 g smør

4-5 æg

salt, peber

500-600 g kogte blomkålsbuketter.

 

*

Rens blomkålen. Kog den næsten mør i saltet vand.

Hæld den til afdrypning. Gem lidt vand.

Gnid et gratinfad med olie og drys det med rasp eller reven parmesanost.

Tænd ovnen og indstil den på 200°C. Sæt ovnristen på nederste ribbe.

Ryst mel og mælk sammen og hæld jævningen i en gryde.

Tilsæt grønsagsvand samt smør og kog jævningen under konstant piskning.

Smag til med salt og peber. Tag gryden af varmen.

Tilsæt æggeblommer, een ad gangen, under konstant piskning.

Bland blomkålen i stuvningen. Pisk hviderne meget stive.

Rør halvdelen i stuvningen. Vend resten i med en dejskraber.

Hæld gratinen i fadet. Drys evt. rasp eller parmesanost over.

Sæt fadet i ovnen. Dæmp varmen til 175°C. Bag gratinen i 50-60 min.

 

SERVERING:

Direkte fra ovnen med tomatsauce, samt groft brød og evt. salat.

 

TIPS

Begge gratiner kan laves med andre grønsager såsom rosenkål, broccoli,

jordskokker, en blanding af snittede gulerødder, selleri og porrer m.v.

 

Tomatsauce

#

1 hakket løg

1 spsk olie

1 spsk mel

2 dl bouillon eller vand

½ kg modne, gerne bløde tomater (evt. fra dåse)

1 lille reven gulerod

50 g reven selleri eller 1 stilk bladselleri

1-2 fed hvidløg

1 laurbærblad

1 kvist timian

salt, peber.

 

*

Svits hakket løg i olie. Tilsæt melet under omrøring.

Rør til det er opsuget og spæd op med bouillon.

Tilsæt de øvrige ingredienser og kog saucen ca. 20 min under låg.

Fjern laurbærblad og timiankvist.

Findel saucen på en blender eller purér den gennem en sigte.

Smag saucen til og server den varm eller kold.

Hvis saucen virker lidt for sødlig, kan den smages til

med rødvin eller 1-2 tsk rødvinseddike.

Den er velegnet til frysning.

 

Polonaise

er en polsk dans i ¾-takt, men ordet kan også referere

til musikken til dansen, en bestemt sauce (polonaise sauce) eller

en type kvindemode fra 1700-tallet. Som dans er den langsom og

storslået og har udviklet sig fra en folkelig dans til en af

Polens fem nationale danse, der stadig danses ved formelle lejligheder

som skoleafslutninger og bryllupper. 

Polonaise Sauce

En sauce lavet af smeltet smør, hakkede hårdkogte æg, brødkrummer,

citron, urter og salt. Den hældes typisk over dampede grønsager som

blomkål eller asparges.

Der findes forskellige variationer, som kan inkludere peberrod,

creme fraiche eller yoghurt. 

 


 

Opdateret: 12/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙