
Artiskok naturel
Bretagnesauce
Vinaigrette
TIPS
Artiskok naturel
4 pers.
#
4 artiskokker
½ citron
1-2 spsk salt
vand, evt. eddike.
*
Sådan spiser man artiskokker:
Fyld lidt smør eller Bretagnesauce i midten.
Pil bladene ud indefra og dyp indersiden af bladroden i saucen.
Sut den kødfulde del af hvert blad. Kasser resten.
Når alle bladene er spist, ligger bunden tilbage.
Den regnes for den lækreste del af artiskokken.
Bretagnesauce
#
150 g mayonnaise
1 spsk koncentreret tomatpuré
1 knsp cayennepeber
1 spsk finthakkede estragonblade (½-1 tsk tørrede)
lidt lys dijonsennep
citronsaft
*
Rør ingredienserne sammen.
Vinaigrette
#
1 dl olie
2-3 spsk rødvinseddike eller citronsaft, evt. halvt af hver
salt, friskkværnet peber
1 tsk lys dijonsennep
evt. et fed knust hvidløg.
*
Pisk alle ingredienserne sammen, evt. i en blender.
Så bliver saucen mere tyk og kan evt. tage 1-3 spsk vand.
Vinaigrette kan også tilsættes hakket kryddergrønt såsom
persille, kørvel, estragon og purløg.
TIPS
Artiskokbunde fås enkelte steder frosne. De skal koges inden
brugen.
Artiskokbunde og-hjerter fås ligeledes kogte på dåse.
Husk at sætte tallerkener frem til at samle alle bladene på.
Billede 1: Skær den øverste trediedel af artiskokbladene.
Så koger artiskokkerne nemlig hurtigere og fylder ikke nær
så meget i gryden.
Billede 2: Bræk stilken af artiskokken over en bordkant, så
flest muligt
af de træede tråde kommer ud af bunden. Skær aldrig stilken
af med en kniv.
Fjern de nederste 4-5 blade. Skær evt. stilkenden lige.
Skyl artiskokkerne i flere hold koldt vand, evt. tilsat lidt
eddike, hvis
de er meget snavsede. Gnid de to snitflader med en
overskåret citron.
Billede 3: Kom de istandgjorte artiskokker i spilkogende
vand tilsat salt.
Kog dem i 30-45 min. afhængig af størrelsen.
De er møre, når de nederste blade er lette at løsne. Tag
artiskokkerne op.
Læg dem et øjeblik med bunden opad, så vandet kan løbe helt
fra.
Billede 4: Fjern midterbladene ved at tage om dem med tre
fingre.
Drej bladene en halv omgang og løft dem ud. De kastes bort.
Billede 5: Nede i bunden af artiskokken kommer »skægget« -
blomstens støvdragere - til syne.
Skrab dem forsigtig op med en ske og sørg for omhyggeligt at
fjerne alle støvdragerne.
De er nemlig bestemt ikke særlig behagelige at få i munden.
Kastes bort.
Billede 6: Servering. Gloende varme artiskokker anrettes på
et meget varmt fad
evt. med en sammenfoldet stofserviet.
Serveres varme med rørt smør eller Bretagnesauce. Serveres
kolde med vinaigrette.
Artiskokker serveres som en meget fyldig forret eller som
frokostret.
Opdateret: 27/10/2025