Artiskokker

Artiskokker

 
Artiskok naturel
Bretagnesauce
Vinaigrette
TIPS

 

Artiskok naturel

4 pers.
#
4 artiskokker
½ citron
1-2 spsk salt
vand, evt. eddike.

 
*
Sådan spiser man artiskokker:
Fyld lidt smør eller Bretagnesauce i midten.
Pil bladene ud indefra og dyp indersiden af bladroden i saucen.
Sut den kødfulde del af hvert blad. Kasser resten.
Når alle bladene er spist, ligger bunden tilbage.
Den regnes for den lækreste del af artiskokken.

 

Bretagnesauce

#
150 g mayonnaise
1 spsk koncentreret tomatpuré
1 knsp cayennepeber
1 spsk finthakkede estragonblade (½-1 tsk tørrede)
lidt lys dijonsennep
citronsaft

 
*
Rør ingredienserne sammen.

 

Vinaigrette

#
1 dl olie
2-3 spsk rødvinseddike eller citronsaft, evt. halvt af hver
salt, friskkværnet peber
1 tsk lys dijonsennep
evt. et fed knust hvidløg.

 
*
Pisk alle ingredienserne sammen, evt. i en blender.
Så bliver saucen mere tyk og kan evt. tage 1-3 spsk vand.
Vinaigrette kan også tilsættes hakket kryddergrønt såsom
persille, kørvel, estragon og purløg.

 

TIPS

Artiskokbunde fås enkelte steder frosne. De skal koges inden brugen.
Artiskokbunde og-hjerter fås ligeledes kogte på dåse.
Husk at sætte tallerkener frem til at samle alle bladene på.

 
Artiskokker

 
Billede 1: Skær den øverste trediedel af artiskokbladene.
Så koger artiskokkerne nemlig hurtigere og fylder ikke nær så meget i gryden.

 
Billede 2: Bræk stilken af artiskokken over en bordkant, så flest muligt
af de træede tråde kommer ud af bunden. Skær aldrig stilken af med en kniv.
Fjern de nederste 4-5 blade. Skær evt. stilkenden lige.
Skyl artiskokkerne i flere hold koldt vand, evt. tilsat lidt eddike, hvis
de er meget snavsede. Gnid de to snitflader med en overskåret citron.

 
Billede 3: Kom de istandgjorte artiskokker i spilkogende vand tilsat salt.
Kog dem i 30-45 min. afhængig af størrelsen.
De er møre, når de nederste blade er lette at løsne. Tag artiskokkerne op.
Læg dem et øjeblik med bunden opad, så vandet kan løbe helt fra.

 
Billede 4: Fjern midterbladene ved at tage om dem med tre fingre.
Drej bladene en halv omgang og løft dem ud. De kastes bort.

 
Billede 5: Nede i bunden af artiskokken kommer »skægget« -
blomstens støvdragere - til syne.
Skrab dem forsigtig op med en ske og sørg for omhyggeligt at fjerne alle støvdragerne.
De er nemlig bestemt ikke særlig behagelige at få i munden. Kastes bort.

 
Billede 6: Servering. Gloende varme artiskokker anrettes på et meget varmt fad
evt. med en sammenfoldet stofserviet.
Serveres varme med rørt smør eller Bretagnesauce. Serveres kolde med vinaigrette.
Artiskokker serveres som en meget fyldig forret eller som frokostret.

 


 

Opdateret: 27/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙