Søtunge med vermouthsauce

Søtunge med vermouthsauce 

 
Tid: 40 min. I alt 1 time. 4 portioner

 
# Ingredienser
4-6 søtungefileter, ca. ¾ kg i alt
(eller rødtunge, slethvar, rødspætte, pighvar)
1 dl tør vermouth
2 spsk citronsaft

 
Vermouthsauce:
125 g usaltet smør
fiskeskyen
5 æggeblommer
vermouth
salt, hvid peber

 
Pynt:
200 g jomfruhummerhaler el. rejer

 
TILBEHØR:
lun flute eller usødet kuvertbrød, evt. brøndkarse.

 
* Tilberedning
Del søtungefileterne igennem på langs, drys dem med salt og lad dem trække 10 min.
Skyl og tør fisken. Smør et ovnfast fad med rigeligt smør.
Buk fileterne en gang på tværs og læg dem i fadet.
Hæld vermouth og citronsaft over. Dæk fadet med smurt folie.
Damp fisken mør i ovnen ved 200°C i 15-20 min, afhængigt af tykkelsen.

 
VERMOUTHSAUCE:
Si forsigtigt fiskeskyen fra fadet op i en skål.
Hold fileterne varme i ovnen ved 70°C, dækket med folie.
Sæt skålen med fiskeskyen over vandbad.
Tilsæt smørret i små klumper til skyen, under konstant piskning.
Rør æggeblommerne med lidt af den varme sky, hæld dem derefter ned i skyen.
Pisk hele tiden til saucen er jævn.
Smag til med salt og hvid peber, vermouth og evt. citronsaft.

 
SERVERING:
Hæld saucen over fileterne og pynt med jomfruhummerhaler eller rejer.
Server retten omgående med lun flute eller kuvertbrød samt brøndkarse.

 
VARIATION AF TILBEHØR:
Retten kan gøres mere fyldig ved at lægge kogte, grønne eller
hvide asparges eller smørdampede champignon mellem søtungefileter.
Smørdampede fine ærter kan også serveres til.
Saucen kan tilsættes 1 spsk hakket persille og 1 tsk estragon (¼ tsk tør).

 
VARIATION AF RETTEN:

 
Fiskefileter Florentine:
6-700 g fiskefileter, foruden de nævnte fladfisk kan fx. også bruges torsk, aborre og knurhane.
Salt, 1 kg frisk spinat eller tilsvarende mængde helbladet dybfrossen, 20 g smør.

 
Til gratinering: 2 spsk reven parmesanost, 25 g smør.
Fiskefileterne deles igennem på langs, saltes, skylles og tørres.
Spinat dampes med det vand der hænger ved og lidt smør.
Når den er »faldet sammen«, hældes den til afdrypning, hakkes groft med en kniv og
lægges i et velsmurt ovnfast fad.
Frossen spinat skal blot optøs, knuges fri for vand og hakkes. Fileterne fordeles over.

 
Ostesauce:
40 g smør
4 spsk mel
4-5 dl mælk
salt, hvid peber evt. 1 knsp muskat
1 dl piskefløde
1-1½ dl reven emmentaler eller danbo, evt. kan 1/3 være reven parmesanost.

 
Smør og mel afbages og spædes op med kogende mælk.
Saucen indkoger, til den er tyk og fyldig.
Tilsættes reven ost, fløde og krydderier og smages til.
Saucen hældes over retten, så den er helt dækket.
Retten drysses med reven ost og dryppes med smeltet smør.
Retten sættes på ovnristen midt i ovnen ved 225°C i ca. 20 min.
Serveres med pillekartofler eller lun flute.

 
TIPS:
De kan få fiskebenene med fra fiskehandleren og afkoge dem med vand, laurbærblade, lidt løg, eddike og hel peber. 1/3 af væsken i ostesaucen kan erstattes af fiskefonden.

 
Søtunge med vermouthsauce
Søtunge (Solea solea) er en fladfiskeart i familien soleidae. Fisken fortrækker lavt vand med sand eller mudder, der dækker bunden. Den findes især i det østlige Atlanterhav fra det sydlige Norge til Senegal og i næsten hele Middelhavet. Om vinteren søger fisken til det nordøstlige Atlanterhav til varmere vande i den sydlige del af Nordsøen.
Fiskens små øjne er placeret tæt på hinanden på den højre side af kroppen. Dette giver fisken mulighed for at holde øje efter eventuel føde, imens den er delvist dækket af sand. Søtungen, ligesom andre fladfisk, er "normale" fisk i deres unge alder med øjne på hver side af kroppen. De forvandler sig til fladfisk som unge, når de er ca. en cm lang. Søtungen kan blive op til 70 cm lang, og 25 år gammel.
Søtungen værdsættes for dens milde smør-søde smag, samt at det er let at lave fiskefileter af dens kød.

 


 

Opdateret: 21/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙