Portioner: 5-8
# Ingredienser
1 lammekølle, ca. 2 kg
2-3 fed hvidløg
3 spsk finhakket frisk mynte eller 1-2 tsk tørret
olie
salt, peber.
TILBEHØR:
Mynteflute, myntesmør, salat.
* Tilberedning
Nøglebenet, det lille ben forrest på køllen skæres fra,
derved lettes udskæringen.
Hak hvidløg og mynte og fyld det i hullet, hvor nøglebenet
har siddet.
Luk hullet med kødpinde. Pensl køllen med olie. Sæt den på
roterende spid.
Sæt spiddet på den lodretvendte, forvarmede grill, længst
væk fra varmen.
Grillsteg køllen ca. 1-1½ time afhængigt af varmen og kødets
tykkelse.
Husk at sætte drypbakke under kødet. Pensl ofte kødet med
det afdryppede fedt.
Drys med salt og peber flere gange under stegningen.
Ryk spiddet nærmere varmen de sidste 5-10 min, hvis kødet
ikke er sprødt nok.
Tag køllen af spiddet og læg den på et forskærerbræt, let
dækket med folie i 10 min,
før den skæres for.
SERVERING:
Skær lammekøllen for ved bordet, og server den med mynteflute,
myntesmør og salat.
Lammekøllen kan spækkes blot med hvidløg.
I stedet for mynte kan bruges rosmarin (ca. ½ af
myntemængden),
basilikum eller merian. Serveres da med smør af nævnte
krydderurter.
Mynteflute:
Skær en flute i skrå skiver på ca. 5 cm, men skær ikke
skiverne
helt igennem. Brødet skal stadig hænge sammen.
Smør lidt af myntesmørret ind mellem hver skive.
Varm fluten oven på grillen eller i ovnen. Server resten af
smørret til kødet.
Myntesmør:
125 g smør
2 spsk finhakket frisk mynte (2 tsk tørret)
¼-½ tsk timianblade
citronsaft efter smag
hvid peber.
Smørret røres blødt og tilsættes de nævnte krydderier.
TIPS:
En udbenet
lammekølle drysses med salt, peber, krydderurter og krydderier,
inden den syes
sammen, snøres og sættes på spid.
Opdateret: 08/11/2025