Tid: 45 min. I alt 1 time 45 min. 4-5 portioner
# Ingredienser
750 g skært kalvekød, klump eller bov
60 g smør
2 dl hakket løg
salt, peber
ca. 5 dl bouillon
Krydderbuket af:
½ bdt persille, ½ bdt dild
500 g nye kartofler
1 blomkål
3 porrer
½ tsk muskat
1 pk dybfrosne fine ærter, 250 g
1-2 flåede tomater
* Tilberedning
Skær kødet i terninger og brun det i gyldent smør ad to
gange. Tag kødet op.
Svits de hakkede løg, til de er klare og let gyldne.
Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt salt, peber, bouillon
og krydderbuket.
Lad kødet småkage i alt ca. 1 time, til det er mørt.
Gør grønsagerne i stand. Del blomkålen i buketter og skær
porrerne i skiver.
Læg kartoflerne i gryden efter 30 min kogning og blomkål og
porrer samt muskat efter 45 min kogning.
Tag krydderbuketten op, når alt er mørt, og bland ærterne i
retten.
Lad dem lige varme igennem inden serveringen.
SERVERING:
Retten serveres i gryden og pyntes med både af flåede
tomater.
VARIATIONER AF RETTEN:
1. Når nye kartofler ikke kan skaffes, serveres
retten med pillekartofler drysset med hakket persille.
Andre grønsager kan blandes i retten eller udskiftes med
nogle af de nævnte.
2. KALVEGRYDE MED PEBERFRUGT:
# Ingredienser
1-2 skiver røget spæk
750 g skært kalvekød
2 dl finhakket løg
1 fed hakket hvidløg
2-3 tsk paprika
ca. 2½ dl bouillon
ca. 1 dl rødvin (kan evt udskiftes med bouillon)
salt, peber
2 peberfrugter
1 dl creme fraiche.
* Tilberedning
Spækket skæres i terninger, og fedtet smeltes af.
Kødet skæres i terninger og brunes i fedtet. Tages op af
gryden.
Løgene svitses, til de er gyldne.
Kødet lægges tilbage i gryden og hakket hvidløg, paprika,
bouillon og rødvin tilsættes.
Retten småkoger under låg, til kødet er næsten mørt.
Så tilsættes strimler af peberfrugt og creme fraiche, og
retten koger færdig.
Smages til med salt og peber og serveres med små ristede
kartofler samt salat
TIPS:
Sommergryde er ikke velegnet til dybfrysning, hvis der er
kartofler i.
Ellers kan retten dybfryses. Men da netop denne ret er
særlig skøn
om sommeren med alle de nye grønsager, anbefales det at lave
den til lige før serveringen.
Opdateret: 14/09/2025