Tid: 30 min. I alt 1½-2 timer. 6 portioner
# Ingredienser
1 kg skært oksekød, klump, halestykke
40 g smør
2 spsk olie
500 g ikke for store, gule løg
2 spsk mel
1 spsk mild paprika
1½-2 dl bouillon
2½-dl piskefløde
salt, peber
500 g flåede tomater
500 g champignon
TILBEHØR:
Lun, sprød flute eller løse ris.
* Tilberedning
Skær kødet i strimler og brun det ad 2-3 gange i varmt
fedtstof.
Tag kødet op af gryden. Tilsæt evt. lidt mere olie.
Pil løgene og skær dem i kvarte. Svits dem let i
fedtstoffet.
Læg kødet tilbage i gryden og drys mel og paprika over.
Rør til begge dele er opsuget. Hæld bouillon og piskefløde
ved.
Smag til med salt og peber.
Flå tomaterne og skær dem i kvarte.
Læg halvdelen i gryden, dæk den med låg, og
lad retten småsnurre til kødet er mørt, 1-1½ time.
Rens champignon og skær dem i kvarte.
Læg dem og resten af tomaterne i gryden 5-8 min før retten
er færdig.
Smag evt. retten til med mere paprika og salt.
SERVERING:
Retten serveres i gryden og sprød, lun flute eller løse ris
serveres til.
VARIATION AF RETTEN:
BØF STROGANOF:
# Ingredienser
500-750 g velhængt okseinderlår eller culotte
2 dl finhakket løg
3 spsk olie
1 spsk mel
2 dl bouillon
2 tsk mild paprika
2 spsk koncentreret tomatpuré
½-1 tsk tør, gult sennepspulver
2 dl creme fraiche
salt, peber
250 g champignon
3 spsk tør sherry.
* Tilberedning
Kødet skæres i strimler. Kødet brunes i varm olie. Tages op.
Løgene hakkes fint. Løgene svitses til de er klare.
Kødet lægges tilbage i gryden, og melet drysses over. Der
røres, til melet er opsuget.
Bouillon skænkes ved under omrøring.
Krydderier, tomatpuré og creme fraiche tilsættes, og retten
småkoger under låg, til kødet er mørt, ca. 15-45 min. afhængigt af kvalitet.
8 min. før retten er færdig, tilsættes champignon, skåret i
kvarte.
Retten kan smages til med sherry.
Serveres med løse ris eller kartoffelmos og salat. 4 pers.
TIPS:
Begge retter
er velegnet til frysning.
De optøs i
gryde med vand i bunden på ½-¾ time.
Opdateret: 14/09/2025