Portugisisk farsbrød

Portugisisk farsbrød 

 
Tid: 15 min. I alt 1 time. 4 portioner
 
# Ingredienser
250 g hakket oksekød
250 g hakket flæskekød
1 finthakket løg
1 fed hvidløg
2 dl rasp
1 æg
ca. 1 dl hvid portvin eller bouillon
salt, peber
1 tsk timian
rasp
50 g smør
TILBEHØR:
Smørvendte nudler, druesalat, portvinssauce.

 
* Tilberedning
Bland det hakkede kød med finthakket løg, knust hvidløg, rasp, æg, vin/bouillon og krydderier.
Farsen skal være ret fast. Form den til et brød. Læg den i et smurt, ovnfast fad.
Drys rasp over og læg tynde smørskiver på raspen.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i 40-45 min.

 
SERVERING:
Anret brødet på et bræt og skær det i skiver ved bordet.
Byd smørvendte nudler, druesalat og portvinssauce til.

 
Druesalat:
300-400 g vindruer
2 søde æbler
1-2 julesalat
Marinade:
3 spsk olie
ca. 1 spsk citronsaft
salt, peber.
*
Halver druerne og udsten dem. Skær æblerne i terninger.
Flæk julesalaten, skær rodstokken ud med et kegleformet snit.
Snit den fint. Bland alle 3 dele og hæld den sammenpiskede marinade over.

 
Portvinssauce:
2 spsk olie
4 spsk hakket løg
2 spsk mel
1-2 tsk koncentreret tomatpuré,
1½-2 dl bouillon
1-1½ dl hvid portvin
salt, peber
½ dl piskefløde.

 
Svits de hakkede løg i olie, til de er klare og let gyldne.
Drys melet over og rør, til det er opsuget.
Tilsæt tomatpuré og bouillon og pisk, til saucen er glat.
Tilsæt portvin og fløde og smag til med salt og peber.

 
VARIATION AF RETTEN:

 
Farsbrød à la Kansas:
750 g hakket kalve- og flæskekød
salt, peber
2 tsk paprika
1 dl rasp
2 spsk hakket persille
1 dl bouillon
4 spsk hakket løg
1 finthakket grøn peberfrugt
2 groftrevne gulerødder
2 flåede, udkernede, hakkede tomater
smør.
*
Rør kødet med nævnte ingredienser.
Hak og riv grønsagerne som beskrevet og rør dem i farsen.
Fordel farsen i en velsmurt sandkageform (1½ l).
Sæt formen på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i 50-60 min, til farsen er gennembagt.
Lad brødet hvile 10 min, før det skæres for.
Hæld væden fra formen og bland den med smeltet smør.
Skær kødet i skiver og byd pillekartofler, salat og smørsauce til.
Man kan variere farsbrød i det uendelige ved at tilsætte andre krydderurter såsom basilikum, timian, oregano, provencekrydderi og hvidløg, gerne flere slags.
Grønsagerne kan udskiftes med bladselleri, fennikel, reven selleri og fintsnittet porre.

 


 

Opdateret: 16/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙