Oksekød med øl og urter

Oksekød med øl og urter 

 
Tid: 40 min. I alt: 3 timer. 4 portioner

 
# Ingredienser
750 g okseklump
2-3 spsk olie
salt, friskkværnet peber
2 porrer
2-3 gulerødder
3-4 fed hvidløg
15 hele små skalotteløg
1 pilsner
1-2 dl bouillon
Visk af:
1 stor kvist timian
1 lille bundt persille
2 laurbærblade

 
TILBEHØR:
Hjemmelavet kartoffelmos.

 
* Tilberedning
Tænd ovnen og indstil den på 170°C.
Skær kødet i små skiver ca. 1 cm tykke.
Brun dem på begge sider i varm olie. Tag dem af panden.
Drys salt og peber over. Rens alle urterne.
Skær porrer i 1½ cm skiver, gulerødder i ½ cm skiver.
Svits begge dele sammen med hakket hvidløg og små hele løg.
Hæld alle grønsager i et ildfast fad. Drys salt og peber over.
Læg kødet let taglagt over grønsagerne.
Kog panden af med øl og hæld pandeafkoget over retten.
Læg kryddervisken ned· mellem kødet og hæld bouillonen i fadet.
Dæk fadet med låg eller folie.
Sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 170°C.
Lad retten mørne, indtil kødet er meget mørt, fra 1¼-2 timer,
afhængig af kvalilet, og hvor modent kødet er. Fjern visken.

 
SERVERING:
Retten serveres i fadet. Kartoffelmos serveres til.

 
VARIATIONER:

 
OKSETYKSTEG:
Gnid 3-4 kg tyksteg med salt og peber.
Brun kødet ved 250°C i ca. 20 min.
Skrue ned til 160°C.
Hæld. 1 pilsner, ½ l bouillon og en visk i bradepanden.
Steg kødet ca. 30-40 min pr kg inkl. bruning.
Lad stegen hvile 15 min, mens skyen sies, skummes,
jævnes og indkoges til sauce.

 
PORTERGRYDE:
¾ kg skært oksekød i skiver af klump eller halestykke.
30 g smør
2 spsk olie
3-4 dl grofthakkede løg,
1½ spsk mel
visk som oksegryde med øl
1 porter
2 dl kraftig bouillon.
Tilbehør:
kartoffelmos eller smør rystede nudler, grøn salat.

 
* Tilberedning
Brun kødet på begge sider.
Brun løgene med, til de er klare.
Drys mel over og rør til det er opsuget.
Drys med salt og peber. Hæld porter og bouillon i gryden.
Læg visken ved.
Kog retten ved svag varme indtil kødet er meget mørt.
Fjern visken.

 
TIPS:
Retten kan dybfryses. Lad den blive helt kold i fadet eller gryden.
Dæk fadet med kraftig folie, og træk plastpose over.
Eller hæld retten i en plastboks og alufoliepose.
Indfrys ved minus 18°C.
Optøes direkte i gryden ved svag varme på ½-¾ time,
Eller i fadet i ovnen ved 150°C på ¾-1 time.
Fadet må ikke sættes direkte fra fryseren i ovnen.
Lad det stå ca. 1 time i køkkenet først.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙