Tid: 20 min. I alt: 2 timer. 8 portioner
# Ingredienser
3½-4 kg oksetyndsteg (mørbradstegen)
salt, friskkværnet peber
1-2 fed hvidløg
TILBEHØR:
Bagt kartoffel med creme fraiche og purløg,
Grøn salat og brøndkarse.
* Tilberedning
Fjern nervestrengen langs rygraden. Få evt slagteren til det.
Gnid stegen godt med salt og friskkværnet peber.
Stik et par fed hvidløg, delt på langs i ved benet.
Lav de små lommer med en urtekniv.
Læg stegen på ovnristen over bradepanden med
krølfedtet opad (mørbradsiden).
Sæt stegen i ovnen ved 225°C i ca. 15 min,
til fedtet begynder at tage farve.
Dæmp varmen til 160°C og videresteg ca. 1½-1¾ time
afhængigt af tykkelse og kvalitet. Så er stegen rød.
Får den 2 timer efter bruningen er den rosa.
Har man grill, kan man grillstege fedtet på begge sider
af stegen, med ovndøren på klem.
Lad stegen stå 15 min i den slukkede ovn og
ovndøren på klem, (hvis du har gasovn), inden udskæring,
så den kan samle saften.
Kun 5 min i den slukkede el-ovn og derefter 10 min på skærebrættet,
da el-ovnen holder varmen længere og kan give stegen for
meget.
SERVERING:
Skær først krølfedt af. Skær derefter mørbraden af.
Følg hele tiden benet. Skær kødet i tynde skiver.
Vend stegen og skær fileten af. Følg hele tiden benet.
Skær kødet i tynde skiver og læg det på et varmt fad.
Server stegen med bagte kartofler med creme fraiche tilsat
fintklippet purløg, grøn salat og brøndkarse.
VARIATION AF STEGNING:
Oksetyndsteg kan steges som oksehøjrebssteg og vise versa.
Tilberedning af saucen er også som beskrevet under
højrebssteg.
TIPS:
Kartoflerne kan bages sammen med stegen.
Får man sauce til kødet, serveres rå stegte kartofler,
pillekartofler eller pommes frites til.
Man behøver ikke at hælde rødvin i bradepanden.
Man kan nøjes med vand/bouillon sammen med
de nævnte grønsager og krydderier.
Man kan også hælde 1 pilsner ved og spæde
op med bouillon.
Virker mørbraden tynd i forhold til kødet,
kan du skære den fra ca. 15 min før stegen er færdig.
Pak den i folie og hold den varm.
Inden stegen anrettes lægges den på plads igen.
Så er man sikker på, at den ikke er gennemstegt,
når resten af stegen er tilpas.
Opdateret: 14/09/2025