Musaka, Græsk salat og Ovnret med majs og squash

Musaka, Græsk salat og Ovnret med majs og squash

 
Musaka eller Moussaka er en aubergine- eller kartoffel-baseret ret, der ofte inkluderer hakkekød. 
Retten stammer fra Levanten og er særligt udbredt i Mellemøsten og Balkan med mange lokale og regionale variationer.

 
# Ingredienser
2-3 auberginer, ca. 800 g
600 g skrællede kartofler

 
Sauce 1.:
400 g hakket lammekød eller oksekød
1 store løg
2-3 fed hvidløg
1 spsk olie
2 ds flåede tomater, à ca. 450 g
el. tilsvarende mængde friske
1 ds koncentreret tomatpuré, 70 g
1 tsk oregano
1 stor ds hvide bønner
salt, peber
150 g fetaost

 
Sauce 2.:
3 æg
2 dl yoghurt naturel
2 spsk Maizena
1 dl groft revet cheddar-/danboost

 
TILBEHØR:
græsk salat
groft brød.

 
* Tilberedning
Skær auberginerne i skiver. Kog dem i saltet vand 2-3 min.
Hæld dem til afdrypning og lad dem dryppe godt af. Skær kartoflerne i skiver.

 
Sauce 1.: Svits de hakkede løg klare. Tilsæt hakket hvidløg, hakkede tomater med 
væde (bruges friske tomater, skal der tilsættes 1-2 dl vand), tomatpuré, krydderier.

 
Kog saucen 10 min uden låg. Tilsæt lammekød eller oksekød og velafdryppede bønner.
Smuldr fetaosten og bland den i saucen. Tag gryden af varmen.
Smør et højt ovnfast fad. Læg halvdelen af aubergineskiverne i fadet.
Så et lag sauce. Så kartofler taglagt. Så sauce, aubergine og resten af saucen.

 
Sauce 2.: Pisk æg, yoghurt, Maizena og ost sammen. Fordel æggemassen over retten.
Sæt den på ovnristen på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i ca. ¾ time.

 
SERVERING: Server retten med græsk salat og evt. groft brød.

 
Græsk salat
(Forrest i billedet)
#
3-4 tomater
10-15 skiver agurk
1 lille rødløg
12-14 sorte oliven
100 g fetaost
3-4 spsk grundmarinade
persillekviste.
*
Skær tomater og agurk i skiver og læg dem taglagt på et fad.
Skær rødløg i tynde skiver og læg dem over.
Skær fetaosten i terninger og fordel den samt oliven i salaten.
Dryp grundmarinaden over, evt. tillavet med citronsaft i stedet for vineddike.
Pynt med persillekviste.

 
Ovnret med majs og squash
4 pers
#
6 majskolber
400 g majskerner, evt. frosne
2 store løg
2 spsk olie
600 g squash/courgetter, ca 3-4 stk
3 fed hvidløg
5-6 tomater, ca. 400 g, evt. fra dåse
1 ds koncentreret tomatpuré 70 g
2-3 tsk chili con carne-krydderi, se dette
salt, peber
3 æg
200 g hytteost
½ dl fintklippet purløg
½ dl hakket persille
1 dl hakkede jordnødder eller 3-4 spsk parmesanost.
*
Skær kerner fra kolberne eller lad majsen optø.
Skær løg i tynde skiver. Svits dem klare i olie.
Tilsæt squash skåret i terninger og svits dem med et øjeblik.
Tilsæt hakket hvidløg, tomatbåde, tomatpuré og krydderier.
Læg majs i et smurt, ovnfast fad. Fordel squash-blandingen over.
Pisk æg, hytteost, purløg og persille sammen og fordel det over retten.
Drys finthakkede jordnødder over.
Sæt retten på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i 30-35 min, til
æggemassen er gylden og stiv.
Server retten med groft brød og salat, fx. Radisesalat, eller
som tilbehør til kød og fisk.

 
TIPS
Bruges tørrede bønner, skal de udblødes og koges.
Aubergineskiver kan steges i olie efter at de er kogt og lægges
på fedtsugende papir, inden de lægges i retten.
I stedet for aubergine kan man anvende squash.

 


 

Opdateret: 18/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙