Musaka

Musaka 

 
Tilb. ½ time. Ialt 1½ time. 4 pers

 
# Ingredienser
2 store auberginer
olie til stegning
3-4 spsk reven parmesanost

 
Kødsauce:
2 dl hakket løg
2-3 fed hvidløg
ca. 3 spsk olie
½ kg hakket okse- eller lammekød
1 ds henkogte tomater
2 spsk koncentreret tomatpure
ca. 1 dl bouillon
2 spsk hakket persille
ca. ½ tsk oregano (kan udelades)
salt, peber

 
Ostesauce:
50 g smør/margarine
5 spsk mel
½ liter mælk
ca. 1 dl reven ost
3 æg
salt, hvid peber
evt. lidt reven muskatnød

 
* Tilberedning
Skær de renvaskede auberginer i 1 cm tykke skiver.
Rist dem ved kraftig varme i olie på begge sider.
Læg aubergineskiverne taglagt i en lille smurt bradepande eller ildfast fad.
Svits hakkede løg og hvidløg i olie, indtil løgene er let gyldne og klare.
Tilsæt det hakkede kød og rør, til kødet har delt sig.
Tilsæt ituskårne dåsetomater med væden, tomatpuré, bouillon samt krydderier.
Lad saucen småkoge 10 min og smag den til.
Fordel kødsaucen over aubergineskiverne.

 
OSTESAUCE:
Afbag fedtstof og mel og spæd mælken til lidt efter lidt under kraftig piskning.
Tilsæt reven ost og smag saucen til med salt, hvid peber og evt. reven muskat.
Tag saucen af varmen og rør æggene i.
Fordel saucen over kødet, så dette er helt dækket.
Drys reven parmesanost over.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i 45-60 min,
til overfladen er gylden og retten gennembagt.

 
SERVERING:
Det er mest korrekt at servere musaka omkring 60°C varm, men
den kan godt spises, lige når den kommer ud af ovnen.

 
VARIATION AF RETTEN:
Aubergine kan udskiftes med ristede skiver af courgetter eller tynde kartoffelskiver.
Bouillon kan udskiftes med hvidvin.

 
TIPS:
Retten er velegnet til dybfrysning.
Den tilberedes i en alufolie bradepande.
Retten optøes direkte i ovnen ved 170°C på 1¼-1½ time.

Musaka eller mousaka er en aubergine- eller kartoffel-baseret madret, der ofte inkluderer hakkekød.

Retten stammer fra Levanten og er særligt udbredt i Mellemøsten og Balkan med mange lokale og regionale variationer.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙