Tid: 30 min. I alt 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
500 g kalve- eller svinelever
4 skiver letsaltet, stribet flæsk
2-3 spsk finhakkede krydderurter af
persille, purløg og fennikeltop
3 løg
2-3 gulerødder
1 fennikel
ca. 2 dl tør hvidvin
ca. 2 dl bouillon
ca. ½ dl piskefløde
TILBEHØR:
Ris eller kartoffelmos.
* Tilberedning
Kalvelever flås. Skær leveren i terninger. Skær sværen af
flæsket og skær det i terninger.
Svits fedtet af flæsket ved ikke for stærk varme. Tag
flæsket op af gryden.
Brun leverterninger i fedtet. Tilsæt evt. lidt olie.
Tag leveren op, når den er brun, og drys de hakkede
krydderurter over.
Lad den trække med krydderurterne, mens resten tilberedes.
Svits de udskivede løg, til de er gyldne.
Skær gulerødder i skiver.
Flæk fennikel igennem på tværs og skær rodstokken ud med
kegleformet snit.
Skær den i skiver. Svits gulerødder og fennikel lidt med
løgene.
Hæld flæsk, vin og bouillon ved og dæk gryden med låg.
Lad urterne småkage 15-20 min.
Tilsæt lever og fløde, og lad retten koge endnu ca. 10 min.
TILBEHØR:
Server levergryden med løse ris eller kartoffelmos.
VARIATIONER AF RETTEN:
1. Fennikel kan udelades og erstattes med 2 porrer.
Krydres med 1 laurbærblad i stedet for fennikeltop.
2. Vinen kan erstattes med bouillon.
3. MORMORS LEVERGRYDE:
½ kg lever
2 spsk mel
1-2 tsk paprika, salt
25 g smør, ca. 1 spsk olie
3 porrer
1 ds henkogte tomater
lidt vand
½ tsk tørret basilikum
ca. ½ dl fløde.
Leveren skæres i terninger. Melet blandes med krydderier i
en plastpose.
Halvdelen af leverterningerne lægges i posen, som rystes
godt.
Leveren tages op, og resten rystes godt.
Leverterningerne brunes i smør og olie. Porrerne skæres i 2
cm tykke skiver.
Ituskårne tomater med væde samt porreskiver hældes i gryden.
Lidt vand tilsættes, så leveren knap er dækket. Basilikum og
evt. salt tilsættes.
Retten småkager 10-15 min. under låg. Jævnes med piskefløde.
Serveres med pillekartofler.
TIPS:
Begge retter
kan dybfryses.
De optøs i en gryde
med lidt vand i bunden ved svag varme under låg på ca. ½ time.
Bør
efterkrydres.
Opdateret: 14/09/2025