Lammepaprika

Lammepaprika

 
Tid: 30 min. I alt: 1¼ time. 4 portioner

 
# Ingredienser
500 g skært lammekød fra bov el. kølle
el. ca. 800 g af tilsvarende kød med ben ved
40 g svinefedt el. smør
2 dl hakket løg
1 spsk paprika
1 spsk koncentreret tomatpuré
3-3½ dl bouillon
2 peberfrugter, evt. grøn-gul/rød
salt, friskkværnet peber
ca. 1½ dl creme fraiche

 
TILBEHØR:
pillekartofler med hakket persille, salat.

 
* Tilberedning
Skær kødet i terninger.
Anvendes kød med ben ved, lader man benene sidde på nogle af stykkerne.
Brun kødet i gyldent fedtstof ad 2 gange. Tag det op.
Svits hakkede løg, til de er gyldne og klare.
Drys paprika over og bland det godt med løgene.
Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt tomatpuré, peber og bouillon.
Lad retten småkage under låg i ca. 30 min.
Tilsæt strimlet peberfrugt og kog retten til kødet er mørt, ca 45 min ialt.
Skum evt. overflødigt fedt af. Sluk for retten.
Tilsæt creme fraiche, bland den godt i saucen, smag til med salt og
varm retten op til kogepunktet.

 
SERVERING
Anret lammepaprika i et dybt, varmt fad og byd kartofler,
drysset med persille og grøn salat til.

 
VARIATION

 
Lam i dild
#
1 lammebov el. -tykkam, evt. bryst
1 løg med to nelliker stukket i
suppevisk af:
1 stort bdt dild, 2 kviste timian, 1 laurbærblad, evt. løvstikke el. persille
salt
¾-1 kg skrællede kartofler.

 
Dildsauce
6-7 dl siet lammesuppe
40 g smør
5 spsk mel
4-5 spsk hakket dild
2-3 æggeblommer
evt. 1 spsk lys vineddike
salt, peber.

 
*
Skær og sav evt. skanken af boven, hvis den ikke kan være i gryden,
men husk at koge den med. Del brystet i mindre stykker.
Sæt kødet over i så meget vand, at det dækker og i en så stor gryde,
at der er plads til kartoflerne.
Skum suppen, når den koger og tilsæt løg med nelliker, suppevisk, salt og
kartofler skåret igennem.
Kog kødet under låg ved svag varme, til det er meget mørt, ca. 1 time.
Tag kartoflerne op, når de er møre.
Si ca. 6-7 dl suppe fra, når kødet er mørt.
Læg kartoflerne tilbage i gryden og hold dem varme sammen med kødet.

 
Dildsauce:
Skum suppen omhyggeligt for fedt.
Rør blødgjort smør og mel sammen til en smørbolle.
Pisk smørbollen i suppen og pisk, til den er opløst. Indkog saucen 5-10 min.
Smag den til med salt og peber og tilsæt finthakket dild og
smag evt. til med lys vineddike.
Rør æggeblommerne sammen med en anelse salt.
Rør lidt varm sauce i blommerne. Tag gryden af varmen.
Hæld æggeblommerne i saucen under konstant piskning.
Skær kødet fra benene. Træk benene ud af brystkødet.
Skær mest muligt i skiver og resten i så pæne stykker som muligt.
Læg det på et varmt, halvdybt fad. Læg kartoflerne udenom.
Varm saucen op under omrøring. Den må ikke koge. Hæld den over retten.
Drys evt. med friskhakket dild el. klip de gule blomster fra friske dildkroner over.
Det ser smukt ud og giver kraftigere smag af dild.

 

 
TIPS:
I stedet for dild kan man lave lam i estragon, men helst af friske estragon.
Læs Tips angående kogt lammekød.

 


 

Opdateret: 15/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙