Tid: 20 min. I alt: 30 min. 4 portioner
# Ingredienser
5-600 g hakket lammekød
2 spsk hakket persille
1 lille groftrevet løg
1 fed knust hvidløg
evt. 2 hakkede salvieblade el. 1 knsp tørret
50 g kogt, moset kartoffel el. 3-4 spsk rasp
1 lille æg el. 1 æggehvide
salt, peber
ca. 25 g smør
olie
4 skiver citron uden skal
TILBEHØR
ærtepuré, halve, stegte tomater, groft brød.
* Tilberedning
Ælt kødet med persille, løg, hvidløg, salvie, kartoffel,
æg/æggehvide, salt og peber.
Lad kødet hvile ½-1 time i køleskabet. Form det til fire
karbonader.
Brun smørret. Tilsæt olie.
Brun karbonaderne på begge sider og steg dem ca. 5 min. på
hver side.
Vend dem ofte. Drys evt. lidt mere salt og peber på kødet
under stegningen.
SERVERING:
Anret karbonaderne på et fad med en skrællet citronskive på
hver.
Byd ærtepuré, halve, stegte tomater og groft brød til
retten.
ÆRTEPURÉ:
#
500 g mellemfine ærter
evt. 3-4 stilke frisk mynte el. ½-1 tsk tørret
tynd bouillon el. vand med salt
½ dl piskefløde
citronsaft efter smag,
salt, peber, evt. friskhakket mynte.
*
Ærterne koges med mynte i en tynd bouillon el. vand tilsat
salt i ca. 10 min.
Myntekviste fjernes, og ærterne findeles i blender el.
pureres gennem en sigte.
Varmes igennem i gryden med fløde og smages til med salt,
peber og lidt citronsaft.
Kan drysses med frisk mynte ved serveringen.
HALVE, STEGTE TOMATER:
Faste, røde tomater halveres og steges et øjeblik i
smør/olie med snitfladen nedad. Vendes, drysses med salt og peber og steges et
øjeblik på den anden side.
TIPS:
Det er nemmest at hakke persille, løg, hvidløg, salvieblade
og kartoffel sammen
med æg/æggehvide i en blender, og så ælte denne blanding i kødet.
I stedet for salvie kan krydres med timian, rosmarin,
merian, eller
krydderurter kan helt udelades.
Ærtepuré kan krydres med timian, estragon el. basilikum i
stedet for mynte.
VARIATION AF RETTEN:
Lamme-moussaka
#
3 store auberginer
vand
ca. 4 spsk olie.
Kødsauce:
3 dl hakket løg
1 spsk olie
350-500 g hakket lammekød
2 spsk hakket persille
125 g skiveskårne champignon
1 ds flåede tomater (½ kg ds)
1-2 spsk koncentreret tomatpuré
1 stk hel kanel
2 laurbærblade
1-2 fed knust hvidløg
salt, peber.
Sauce:
3 dl yoghurt naturel
3 æg
3 spsk mel
4-5 spsk reven parmesanost.
*
Skær auberginer i skiver, kog dem 10 min i vand, hæld dem
til afdrypning og
rist dem derefter i olie. Læg dem i bunden af et velsmurt,
ovnfast fad.
Svits hakket løg i olie, til de er gyldne og klare.
Tilsæt hakket lammekød og rør, til det har delt sig.
Tilsæt de øvrige ingredienser og kog kødsaucen 10 min.
Smag til med salt og peber. Fordel den over auberginerne.
Pisk yoghurt, æg og mel sammen til en klumpfri sauce og
fordel den over kødet.
Drys med reven ost.
Bag retten på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 30 min.
Velegnet til dybfrysning.
Kog aubergineskiverne først, for at de ikke skal suge så
megen olie,
men det er mest korrekt kun at stege dem i olie.
Opdateret: 17/10/2025