Tid 10 min. ialt: 25 min. 4 portioner
# Ingredienser
½ kg hakket flæske/kalvekød
2 spsk hakket persille
ca. ½ tsk tørret timian
1 tsk salt
1 æg
3-4 spsk rasp
mel
salt, peber
fedtstof til stegning
TILBEHØR:
brasede kartofler med hakket persille
ærter.
* Tilberedning
Ælt kødet med krydderurter, salt, æg og rasp.
Del kødet i fire portioner.
Form hver portion til en bolle.
Tryk den lidt flad med hånden.
Hak karbonaderne let på overfladen med en kniv, mens venstre
hånd former dem ensartede.
Vend karbonaderne i krydret mel.
Brun fedtstoffet på panden og brun karbonaderne ved kraftig
varme.
Dæmp varmen og steg ca. 6 min på hver side.
SERVERING:
Anret karbonaderne på et fad og hæld stegesmørret over.
Server brasede kartofler drysset med hakket persille og
ærter til.
VARIATION AF TILBEHØR:
Karbonader kan serveres med årstidens grønsager, kogte eller
smørdampede.
VARIATION AF RETTEN:
OSTEKARBONADER:
½ kg hakket flæske-kalvekød
100 g mild ost
150 g finhakkede champignon
2 æg
ca. 4 spsk rasp
mel
salt, peber
fedtstof til stegning.
* Tilberedning
Kødet æltes med meget små osteterninger, finhakkede
champignoner, æg og rasp til en ret fast fars.
Kødet formes til fire karbonader, som vendes i mel.
De steges i gyldent fedtstof ca. 6 min på hver side.
Serveres med råstegte kartofler og blandet grøn salat.
TIPS:
Stegte karbonader egner sig ikke til dybfrysning.
De bliver tørre ved opvarmningen.
Derimod kan formede, rå karbonader forfryses, og derefter
indpakkes og nedfryses.
Ved tilberedningen vendes karbonaderne i krydret mel og
steges ca. 9 min på hver side ved meget svag varme, efter at de er brunet på
begge sider.
Denne fremgangsmåde gælder også for almindelige karbonader.
INFO
Karbonade og krebinet er betegnelser for almindelige kødretter af hakkekød. Der hersker en del forvirring om forskelle og ligheder mellem de to betegnelser, der i stort omfang dækker over egnsbestemte variationer. Mange bruger navnene i flæng.
Ja, der er forskel på karbonader og krebinetter, selvom de ofte forveksles. Karbonader er traditionelt lavet af hakket kød, ofte kalv og flæsk, formet som en rund bøf og stegt uden panering, mens krebinetter er en rørt fars, ofte med tilsætning af brød eller rasp udblødt i mælk eller fløde, og er formet ovalt og paneret før stegning.
Hvad er forskellen på frikadeller og karbonade?
Du kan lave karbonader og krebinetter af udelukkende svinekød eller bruge en blanding af svin og kalv, som i opskriften her. I modsætning til frikadeller skal kødet ikke røres sammen til en fars, men blot formes til bøffer.
Opdateret: 14/09/2025