Høne i asparges

Høne i asparges 

 
Tid: 45 min. I alt 2 time 45 min. 5-6 portioner

 
# Ingredienser
1 høne
vand
salt
1 stort løg med 2 nelliker i
2 gulerødder
1 persillerod eller ¼ selleri
Krydderbuket af:
½ bdt persille,
1 laurbærblad, evt. 1 løvstikkeblad

 
ASPARGESSAUCE:
500 g friske hvide asparges eller tilsvarende mængde på ds
5 spsk mel
50 g smør
8-10 dl suppe
2 æggeblommer
ca. ½ dl piskefløde.

 
TILBEHØR:
Franskbrød eller lun flute.

 
* Tilberedning
Del hønen i passende stykker.
Læg stykkerne i en gryde og hæld så meget vand ved, at kødet lige er dækket.
Skum omhyggeligt, når vandet koger og tilsæt salt, urter og krydderbuket.
Lad hønen småkoge under låg, til den er mør, 1½-2 timer.
Tag hønsekødet op, når det er mørt. Si suppen og skum overflødigt fedt af.
Hold kødet varmt i lidt af suppen.
Skræl asparges og skær dem i mindre stykker.
Kog dem i 8-10 dl suppe, til de er møre, 10-15 min. Hoveder koges kun med 8 min.
Rør mel og blødgjort smør til en smørbolle og rør denne i den kogende suppe med 
de møre asparges, til den er opløst. Kog saucen 2 min.
Smag til med salt og hvid peber.
Legér saucen med æggeblommer, d.v.s. rør blommerne seje med lidt salt.
Pisk lidt af den varme sauce i blommerne. Sluk for saucen.
Hæld blommerne i saucen under konstant piskning.
Tilsæt piskefløde og varm saucen op til lidt under kogepunktet.
Efter at saucen er legeret, må den ikke koge.

 
SERVERING:
Læg de varme stykker hønsekød på et halvdybt fad.
Hæld aspargessaucen over.

 
VARIATIONER AF RETTEN:

 
1. Retten kan laves med grønne asparges stedet for hvide.

 
2. HØNE I CHAMPIGNONSAUCE:
Saucen laves som aspargessaucen, blot anvendes ½ kg champignon.
Saucen skal ikke legeres med æggeblommer, men med lidt mere piskefløde.
Særlig lækker bliver saucen, hvis man koger hønen i tør hvidvin eller halvt hvidvin og halvt vand.

 
TIPS:
Tilberedes saucen af dåseasparges, varmes disse blot i saucen.
Lagen anvendes til saucen sammen med suppen.
Da hverken hvide asparges eller champignon er særlig egnede til frysning,
bør retten ikke dybfryses.
Kogt hønsekød kan nedfryses i suppen.
Efter optøning laves begge retter som beskrevet.

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙