Tid: 10 min. I alt: 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
1¼ kg oksefilet med fedtbræmme
salt, peber
CHAMPIGNONSAUCE:
50 g smør
2 finhakkede løg
1 bundt purløg
250 g skiveskårne champignon
Aromat krydderi (se nedenfor)
sellerisalt
1 dl bouillon
1 dl rødvin
evt. ½ tsk god kødekstrakt.
TILBEHØR:
Råstegte kartofler, haricots verts.
* Tilberedning
Køb oksefileten udskåret fra højrebsbenet, men ikke afpudset
for fedt.
Lad slagteren skære fedtet i rudemønster.
Afpuds kødet for sener og hinder.
Opvarm en tykbundet pande.
Læg kødet på med fedtsiden nedad.
Vend kødet med to grydeskeer, når lidt af fedtet er smeltet
af
og overfladen let gylden.
Brun kødet på den anden side.
Tag det af panden og læg det op på ovnristen over
bradepanden.
Drys salt og peber på.
Sæt kødet midt i ovnen ved 235°C i ca. 30-40 min afhængigt
af
tykkelse og kvalitet. 5 min længere hvis kødet er meget
tykt.
Læg kødet 5 min på skærebrættet inden udskæringen,
så det kan samle saften.
SERVERING:
Skær kødet i tynde skiver og server det med
råstegte kartofler, haricots verts og champignonsauce.
CHAMPIGNONSAUCE:
Svits finhakket løg i smør til løgene er klare.
Tilsæt fintklippet purløg og skiveskårne champignon og
lad begge dele svitse lidt inden krydderier, bouillon og
rødvin tilsættes.
Lad saucen småkage 5 min. og smag den til.
VARIATION AF RETTEN
Grydestegt oksefilet:
Oksefileten steges ca. 20-30 min efter bruning. Se Tips.
TIPS:
Det er mest økonomisk at købe et stykke højreb og
selv skære fileten ud. Kødet på og mellem benene er
velegnet til skipperlabskovs, gullasch m.m.
Benene koges af til suppe el. sauce.
Når man steger oksefilet med fedtet, bliver kødet
ikke så let tørt og det har også mere smagsfylde.
Steges oksefilet uden fedtet, må kødet grydesteges.
Kødet snøres med bomuldsgarn og brunes pa alle sider
i gyldent smør.
Salt og peber drysses på, koldt smør lægges over og
gryden dækkes med låg. Vendes ofte.
Aromat er et
smagsforstærkende krydderisalt fra Knorr.
Krydderiet kan bruges
til stort set alle typer madlavning,
lige fra kød og fisk til grønsager,
supper, saucer og æg.
Som bordkrydderi: Du
kan strø det over blødkogte æg,
kartoffelmos eller avocadomad for at give det
et smagsboost.
Under madlavningen: Det
kan pifte gryderetter, saucer og
supper op ved at tilsættes direkte under
tilberedningen for
at fremhæve de naturlige smagsnuancer.
Opdateret: 14/09/2025