Portioner: 4
# Ingredienser
2-3 mellemstore makrel
salt, peber
citronsaft
1 bt. dild
olie til pensling.
TILBEHØR: Nye kartofler, dildsmør, citron, evt. salat.
* Tilberedning
Skær hovedet af fiskene og klip finnerne af mod strålerne.
Skyl fiskene under koldt vand.
Læg dem på en tallerken og drys salt indvendig og udvendig.
Lad fiskene trække 10 min. Skyld og tør fisken.
Dryp hver makrel indvendig med citronsaft, drys med salt og
peber,
og læg en dusk dild i hver.
Giv hver makrel to snit i ryggen.
Pensl dem med olie og læg hver fisk i et hængslet grillnet.
Steg fisken over den forvarmede grill 15-20 min, ikke for
tæt ved gløderne
(ca. 8-10 cm afstand). Vend ofte fisken under stegning.
Giv fisken et lille snit ved rygbenet for at se, om kødet er
hvidt og
fast helt ind til benet. Så er fisken mør.
SERVERING:
Server grillstegte makrel med nye kartofler, citron,
dildsmør og evt. salat.
Dildsmør:
Rør 100 g blødgjort smør med 3-5 spsk finhakket dild og
smag smørret til med citronsaft, hvid peber og et par dråber
engelsk sauce.
VARIATIONER:
I stedet for dild kan bruges persille, frisk eller tørret
fennikel, citronmelisse
eller en blanding af disse urter.
GRILLSTEGTE SILD
Beregn 2 sild per person.
Skrab sildene for slim og skæl, inden de gøres i stand og
fyldes som makrel.
Sildene kan stryges indvendig med dijonsennep, inden de
dryppes med citronsaft.
De pensles med olie og lægges modsat 2 og 2 i grillen.
Steges ca. 10 min i alt. Vendes ofte.
Serveres med nye kartofler og smeltet smør
(smeltet i en kasserolle på hjørnet af grillen)
tilsat citronsaft, hakket persille eller dild og evt. 1 fed
knust hvidløg.
TIPS:
Fed fisk som
makrel, sild, laks, forel og ørred m.fl. kan godt steges
direkte på
grillristen, men de hænger nemt i og er ofte svære at vende.
Se opskriften på
Grillstegt regnbueørred, som også kan anvendes til makrel og sild.
Begge slags
fisk kan også steges i folie, men så bliver de ikke gyldne og sprøde.
Opdateret: 19/11/2025