Fransk lammeragout

Fransk lammeragout 

 
Tid: 50 min. I alt: 2 timer. 4 portioner

 
# Ingredienser
1-1¼ kg lammetykkam eller
lammebov skåret i skiver med ben ved eller ca. ¾ kg skært lammekød
50 g svinefedt el. smør
1 tsk sukker
2 spsk mel
2 fed hakket hvidløg
2 spsk koncentreret tomatpuré
Suppevisk af: 5 stilke persille, 2 kviste timian, 1 laurbærblad
ca. ½ l bouillon el. vand
100 g magert brystflæsk
150 g pillede skalotte- el. miniløg
500 g skrællede kartofler
1-2 gulerødder
evt. 300 g majroer
150 g fine ærter
hakket persille

 
* Tilberedning
Skær evt. overflødigt fedt af kødet og skær det ud i store firkanter, 50-60 g pr. stk.
Lad benet sidde i nogle af kødstykkerne.
Brun kødet i fedtstoffet, til det er godt brunet. Tag det op.
Drys sukker i fedtstoffet og lad det karamellisere.
Drys melet i gryden og rør til det er opsuget.
Tilsæt hakket hvidløg, tomatpuré, visk og bouillon under konstant omrøring.
Læg kødet tilbage i gryden og kog retten under låg i ca. ½ time. Tag gryden af varmen.
Lad den stå 10 min og skum fedtet af.
Skær flæsket i små terninger og rist dem gyldne på en varm pande sammen med løgene.
Læg flæsk og løg i gryden uden det afsmeltede fedt.
Skær kartofler i kvarte, gulerødder i skiver og halver majroerne og kom grønsagerne i gryden.
Bland det hele godt og spæd evt. med mere væske.
Kog retten ved svag varme i endnu ¾ time til alt er mørt.
Tilsæt ærterne 5 min før retten er færdig. Drys hakket persille over ved serveringen.

 
VARIATION

 
Fransk lammeragout
Irish stew
#
1 lammetykkam skåret i skiver, ca. 1 kg
1½-2 kg skrællekartofler
½ kg løg
½-¾ l lammesuppe/bouillon
salt, 15 hele peberkorn.

 
*
Få slagteren til at skære tykkam i skiver. Fjern overflødigt fedt.
Skræl kartoflerne. Skær halvdelen i små terninger, resten i halve el. kvarte.
Skær løg i skiver. Læg kartofler, kød og løg lagvis i en gryde.
Drys salt (pas på, suppe/bouillon er også salt) og peberkorn mellem lagene.
Hæld lammesuppe ved. Kog retten op og skum den.
Dæmp varmen og kog retten under låg ved svag varme 1½-2 timer, til alt er mørt.
Retten kan tilsættes timian, laurbærblad og evt. et par snittede porrer.

 
Irish stew, Irsk gryderet eller stobhach er en gryderet fra Irland, der traditionelt 
er lavet med rodfrugter og lam eller fårekød, men i moderne tid laves den også 
almindeligvis med oksekød.
Som i alle traditionelle folkeretter er den nøjagtige opskrift ikke konsekvent 
fra tid til anden eller sted til sted.

 
TIPS:
Hvis majroer udelades, tilsættes lidt flere kartofler og gulerødder.
Sukker kan udelades, men giver specielt denne ret en karakteristisk smag.

 


 

Opdateret: 15/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙